Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem
Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem
Przygotowanie
- Kurczaka kroimy w paski
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- Por kroimy w cienkie plasterki
- Pieczarki kroimy na ćwiartki
- Seler kroimy w cienkie paski
- Paprykę kroimy w paski
- Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
- Na patelni z wyższym rantem, albo rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy kurczaka, zasmażamy 2-3 minuty
- Dodajemy cebulę i por
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy pieczarki, zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy seler i imbir
- Zalewamy mlekiem kokosowym
- Wyciskamy sok z limonki do rondla
- Gotujemy na małym ogniu 15 minut
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
- Miksujemy 5-8 sekund
- Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy zmiksowany kalafior
- Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący
- Nakładamy kalafior na talerz, w środku robimy „dziurę”
- W dziurę nakładamy potrawę z kurczaka
- Posypujemy surową pokrojoną papryką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Kalafior (świeży) (100 g)
- Kurczak pierś (120 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Papryka czerwona (40 g)
- Pieczarka (świeża) (40 g)
- Por (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Seler nać (20 g)
- Limonka (35 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Imbir (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja z kiszoną kapustą
Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami
WIĘCEJ >Ratatouille
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowo-jaglana
Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z warzywami
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >