fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf67f086c-394c-414e-9716-d3cb091592b5-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy w cienkie plasterki
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki
  • Seler kroimy w cienkie paski
  • Paprykę kroimy w paski
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • Na patelni z wyższym rantem, albo rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy kurczaka, zasmażamy 2-3 minuty
  • Dodajemy cebulę i por
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pieczarki, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy seler i imbir
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Wyciskamy sok z limonki do rondla
  • Gotujemy na małym ogniu 15 minut
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy zmiksowany kalafior
  • Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący
  • Nakładamy kalafior na talerz, w środku robimy „dziurę”
  • W dziurę nakładamy potrawę z kurczaka
  • Posypujemy surową pokrojoną papryką 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (świeży) (100 g)
  • Kurczak pierś (120 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Papryka czerwona (40 g)
  • Pieczarka (świeża) (40 g)
  • Por (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Seler nać (20 g)
  • Limonka (35 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Imbir (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Ratatouille

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowo-jaglana

Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z warzywami

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >