fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf67f086c-394c-414e-9716-d3cb091592b5-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy w cienkie plasterki
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki
  • Seler kroimy w cienkie paski
  • Paprykę kroimy w paski
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • Na patelni z wyższym rantem, albo rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy kurczaka, zasmażamy 2-3 minuty
  • Dodajemy cebulę i por
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pieczarki, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy seler i imbir
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Wyciskamy sok z limonki do rondla
  • Gotujemy na małym ogniu 15 minut
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy zmiksowany kalafior
  • Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący
  • Nakładamy kalafior na talerz, w środku robimy „dziurę”
  • W dziurę nakładamy potrawę z kurczaka
  • Posypujemy surową pokrojoną papryką 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (świeży) (200 g)
  • Kurczak pierś (200 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Papryka czerwona (80 g)
  • Pieczarka (świeża) (80 g)
  • Por (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Seler nać (45 g)
  • Limonka (35 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Imbir (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…

WIĘCEJ >

Grapefruit

Grapefruita umyć i obrać Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Galaretka drobiowa z warzywami

Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…

WIĘCEJ >