fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf67f086c-394c-414e-9716-d3cb091592b5-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy w cienkie plasterki
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki
  • Seler kroimy w cienkie paski
  • Paprykę kroimy w paski
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • Na patelni z wyższym rantem, albo rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy kurczaka, zasmażamy 2-3 minuty
  • Dodajemy cebulę i por
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pieczarki, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy seler i imbir
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Wyciskamy sok z limonki do rondla
  • Gotujemy na małym ogniu 15 minut
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy zmiksowany kalafior
  • Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący
  • Nakładamy kalafior na talerz, w środku robimy „dziurę”
  • W dziurę nakładamy potrawę z kurczaka
  • Posypujemy surową pokrojoną papryką 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (120 g)
  • Kalafior (100 g)
  • Por (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Papryka czerwona (40 g)
  • Pieczarka (świeża) (40 g)
  • Limonka (35 g)
  • Seler naciowy (20 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >

Jeże morelowo – czekoladowe

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…

WIĘCEJ >

Zupa paprykowo-kalarepowa

Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy…

WIĘCEJ >

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…

WIĘCEJ >