logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf67f086c-394c-414e-9716-d3cb091592b5

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Przygotowanie

  • Kurczaka kroimy w paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy w cienkie plasterki
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki
  • Seler kroimy w cienkie paski
  • Paprykę kroimy w paski
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • Na patelni z wyższym rantem, albo rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy kurczaka, zasmażamy 2-3 minuty
  • Dodajemy cebulę i por
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pieczarki, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy seler i imbir
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Wyciskamy sok z limonki do rondla
  • Gotujemy na małym ogniu 15 minut
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy zmiksowany kalafior
  • Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący
  • Nakładamy kalafior na talerz, w środku robimy „dziurę”
  • W dziurę nakładamy potrawę z kurczaka
  • Posypujemy surową pokrojoną papryką 

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy papryki, pieczarek i pieprzu

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g kalafiora
  • 1 mała pierś z kurczaka (około 150 g)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ½ cebuli
  • ⅓ pora
  • 3-4 pieczarki
  • ⅓ papryki czerwonej
  • 2 plastry imbiru
  • 100 ml mleka kokosowego
  • ½ limonki
  • 2 łyżki tłuszczu (smalec, masło klarowane, łój)
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki (…)

WIĘCEJ >

Twarożek z nerkowców w wersji słodkiej

Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku Przełożyć (…)

WIĘCEJ >

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl