Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami
Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund
- Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu
- Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi
- Podsmażamy przez 2-3 minuty
- Kruszymy lub kroimy ser, posypujemy i mieszamy
Rady dietetyka
Jeśli akurat nie ma sezonu na szparagi możesz przygotować potrawę bez nich lub wymienić potrawę na inną. Możesz również użyć szparagów ze słoika.
Olej kokosowy możesz wymienić również na smalec gęsi.
Uwagi
Pomysły na inne potrawy z kalafiorowym ryżem szukaj w podpiętych, powiązanych przepisach. Pamiętaj by ocenić ich skład od kątem stosowanej przez siebie diety.
Autor
Lista składników
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 2 plastry sera pleśniowego (ok. 50 g)
- 4 ugotowane szparagi (ok. 120 g)
- ½ cebuli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wytrawny gofr
Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i smażymy w rozgrzanej gofrownicy/ patelni do gofrów
WIĘCEJ >Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora
Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…
WIĘCEJ >