fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz15-1-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund
  • Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu
  • Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi
  • Podsmażamy przez 2-3 minuty
  • Kruszymy lub kroimy ser, posypujemy i mieszamy

Rady dietetyka

Jeśli akurat nie ma sezonu na szparagi możesz przygotować potrawę bez nich lub wymienić potrawę na inną. Możesz również użyć szparagów ze słoika.

Olej kokosowy możesz wymienić również na smalec gęsi.

Uwagi

Pomysły na inne potrawy z kalafiorowym ryżem szukaj w podpiętych, powiązanych przepisach. Pamiętaj by ocenić ich skład od kątem stosowanej przez siebie diety.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 2 plastry sera pleśniowego (ok. 50 g)
  • 4 ugotowane szparagi (ok. 120 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Blender

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto bez ryżu

Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z warzywami

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Jajka sadzone z fasolką szparagową

Gotujemy fasolkę szparagową przez ok. 15-20 minut W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy fasolkę Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >