fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz5-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Przygotowanie

  • Indyka pokroić w paski
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Imbir obrać i posiekać
  • Paprykę pokroić w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy indyka przez 2 min
  • Dodajemy boczek i cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 5 min, mieszając, żeby się nie przypaliło
  • Dodajemy paprykę, imbir
  • Mieszamy i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Dodajemy brukselkę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
  • Kalafior dzielimy na małe różyczki
  • Wkładamy kalafior do pudełka do miksowania/ wiaderka/garnka i miksujemy blenderem przez 10 sek.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy ryż z kalafiora
  • Lekko solimy
  • Zasmażamy 2-3 min (tylko tyle, żeby był gorący)
  • Kalafior nakładamy na talerz
  • Na górę nakładamy indyka
  • Posypujemy kolendrą

Rady dietetyka

Nie dodawaj imbiru i/lub czosnku, jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi.

Uwagi

Zobacz nasze inne przepisy z kalafiorem. Sprawdź piktogramy, czy pasują do Twojej diety.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalafiora (400 g)
  • 160 g piersi z indyka
  • 1 cebula średniej wielkości (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 10 szt. ugotowanych brukselek (ok. 170 g)
  • 1 cm imbiru
  • ½ żółtej papryki (100 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (5 g)
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >