logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz5-3-5

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Przygotowanie

  • Indyka pokroić w paski
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Imbir obrać i posiekać
  • Paprykę pokroić w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy indyka przez 2 min
  • Dodajemy boczek i cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 5 min, mieszając, żeby się nie przypaliło
  • Dodajemy paprykę, imbir
  • Mieszamy i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Dodajemy brukselkę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
  • Kalafior dzielimy na małe różyczki
  • Wkładamy kalafior do pudełka do miksowania/ wiaderka/garnka i miksujemy blenderem przez 10 sek.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy ryż z kalafiora
  • Lekko solimy
  • Zasmażamy 2-3 min (tylko tyle, żeby był gorący)
  • Kalafior nakładamy na talerz
  • Na górę nakładamy indyka
  • Posypujemy kolendrą

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz imbiru czy czosnku nie dodawaj ich.

Uwagi

Szukasz czegoś lżejszego? Zajrzyj do przepisów powiązanych, tam również propozycje kalafiorowe, ale w lżejszej postaci. Oznaczaj potrawy serduszkiem by mieć je w ulubionych.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalafiora
  • 160 g piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 szt. ugotowanych brukselek
  • 1 cm imbiru
  • ½ żółtej papryki
  • 100 g boczku wędzonego
  • Łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego lub oleju kokosowego

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy (…)

WIĘCEJ >

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew (…)

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 (…)

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl