fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz5-3-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Przygotowanie

  • Indyka pokroić w paski
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Imbir obrać i posiekać
  • Paprykę pokroić w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy indyka przez 2 min
  • Dodajemy boczek i cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 5 min, mieszając, żeby się nie przypaliło
  • Dodajemy paprykę, imbir
  • Mieszamy i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Dodajemy brukselkę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
  • Kalafior dzielimy na małe różyczki
  • Wkładamy kalafior do pudełka do miksowania/ wiaderka/garnka i miksujemy blenderem przez 10 sek.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy ryż z kalafiora
  • Lekko solimy
  • Zasmażamy 2-3 min (tylko tyle, żeby był gorący)
  • Kalafior nakładamy na talerz
  • Na górę nakładamy indyka
  • Posypujemy kolendrą

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Do przygotowania tej potrawy możesz użyć dowolnego, drobiowego mięsa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (świeży) (450 g)
  • Indyk pierś (300 g)
  • Brukselka (świeża) (170 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Woda (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Imbir suszony (3 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >