fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz5-3-6

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Przygotowanie

  • Indyka pokroić w paski
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Boczek pokroić w kostkę
  • Imbir obrać i posiekać
  • Paprykę pokroić w paseczki
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Zasmażamy indyka przez 2 min
  • Dodajemy boczek i cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 5 min, mieszając, żeby się nie przypaliło
  • Dodajemy paprykę, imbir
  • Mieszamy i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Dodajemy brukselkę
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
  • Kalafior dzielimy na małe różyczki
  • Wkładamy kalafior do pudełka do miksowania/ wiaderka/garnka i miksujemy blenderem przez 10 sek.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy ryż z kalafiora
  • Lekko solimy
  • Zasmażamy 2-3 min (tylko tyle, żeby był gorący)
  • Kalafior nakładamy na talerz
  • Na górę nakładamy indyka
  • Posypujemy kolendrą

Rady dietetyka

Nie dodawaj imbiru i/lub czosnku, jeśli nie lubisz lub jeśli Ci szkodzi.

Uwagi

Zobacz nasze inne przepisy z kalafiorem. Sprawdź piktogramy, czy pasują do Twojej diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalafiora (400 g)
  • 160 g piersi z indyka
  • 1 cebula średniej wielkości (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 10 szt. ugotowanych brukselek (ok. 170 g)
  • 1 cm imbiru
  • ½ żółtej papryki (100 g)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (5 g)
  • 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

WIĘCEJ >