Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami
Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami
Przygotowanie
- Indyka pokroić w paski
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Boczek pokroić w kostkę
- Imbir obrać i posiekać
- Paprykę pokroić w paseczki
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Zasmażamy indyka przez 2 min
- Dodajemy boczek i cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 5 min, mieszając, żeby się nie przypaliło
- Dodajemy paprykę, imbir
- Mieszamy i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
- Dodajemy brukselkę
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
- Kalafior dzielimy na małe różyczki
- Wkładamy kalafior do pudełka do miksowania/ wiaderka/garnka i miksujemy blenderem przez 10 sek.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy ryż z kalafiora
- Lekko solimy
- Zasmażamy 2-3 min (tylko tyle, żeby był gorący)
- Kalafior nakładamy na talerz
- Na górę nakładamy indyka
- Posypujemy kolendrą
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Do przygotowania tej potrawy możesz użyć dowolnego, drobiowego mięsa.
Autor
Lista składników
- Kalafior (świeży) (450 g)
- Indyk pierś (300 g)
- Brukselka (świeża) (170 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Papryka żółta (100 g)
- Woda (50 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Imbir suszony (3 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…
WIĘCEJ >Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki
Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej
Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…
WIĘCEJ >