fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7648299d-34a8-4f53-93ab-a1727460880c-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Przygotowanie

Puree z kalafiora: 

  • Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. 
  • Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. 
  • W garnku lub naczyniu do blendowania miksujemy kalafiora z chrzanem, olejem kokosowym i solą. Próbujemy, czy jest dostatecznie przyprawiony. W zależności od wielkości kalafiora, trzeba doprawić odpowiednią ilość soli i chrzanu. Podajemy na ciepło w towarzystwie chipsów. Całość dekorujemy suszoną żurawiną.

Chipsy: 

  • Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 80 stopni. 
  • Jarmuż dokładnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Wycinamy zgrubiałą łodygę, a resztę liści rwiemy na mniejsze kawałki. 
  • Dodajemy łyżkę oliwy i sól himalajską i dokładnie wmasowujemy w liście. 
  • Układamy chipsy na blaszce, tak żeby się nie stykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Jeśli zależy nam na czasie, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 5 do 10 minut. Chipsy mają być wysuszone i chrupiące.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Purée z kalafiora

  • Kalafior (świeży) (800 g)
  • Żurawina suszona (40 g)
  • Chrzan tarty (25 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Chipsy z jarmużu

  • Jarmuż (świeży) (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >