fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7648299d-34a8-4f53-93ab-a1727460880c-1

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Przygotowanie

Puree z kalafiora: 

  • Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. 
  • Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. 
  • W garnku lub naczyniu do blendowania miksujemy kalafiora z chrzanem, olejem kokosowym i solą. Próbujemy, czy jest dostatecznie przyprawiony. W zależności od wielkości kalafiora, trzeba doprawić odpowiednią ilość soli i chrzanu. Podajemy na ciepło w towarzystwie chipsów. Całość dekorujemy suszoną żurawiną.

Chipsy: 

  • Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 80 stopni. 
  • Jarmuż dokładnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Wycinamy zgrubiałą łodygę, a resztę liści rwiemy na mniejsze kawałki. 
  • Dodajemy łyżkę oliwy i sól himalajską i dokładnie wmasowujemy w liście. 
  • Układamy chipsy na blaszce, tak żeby się nie stykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Jeśli zależy nam na czasie, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 5 do 10 minut. Chipsy mają być wysuszone i chrupiące.

Rady dietetyka

Pamiętaj o przeanalizowaniu każdego składnika przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kalafior (800 g)
  • 2 i ½ łyżeczki chrzanu (45 g)
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 4 łodygi jarmużu (20 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 1 garść suszonej żurawiny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Garnek, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru Ustawiamy tryb Low (1) na 4 godz. Po tym czasie ugotowane składniki blendujemy na zupę

WIĘCEJ >