fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7648299d-34a8-4f53-93ab-a1727460880c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Przygotowanie

Puree z kalafiora: 

  • Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. 
  • Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. 
  • W garnku lub naczyniu do blendowania miksujemy kalafiora z chrzanem, olejem kokosowym i solą. Próbujemy, czy jest dostatecznie przyprawiony. W zależności od wielkości kalafiora, trzeba doprawić odpowiednią ilość soli i chrzanu. Podajemy na ciepło w towarzystwie chipsów. Całość dekorujemy suszoną żurawiną.

Chipsy: 

  • Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 80 stopni. 
  • Jarmuż dokładnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Wycinamy zgrubiałą łodygę, a resztę liści rwiemy na mniejsze kawałki. 
  • Dodajemy łyżkę oliwy i sól himalajską i dokładnie wmasowujemy w liście. 
  • Układamy chipsy na blaszce, tak żeby się nie stykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Jeśli zależy nam na czasie, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 5 do 10 minut. Chipsy mają być wysuszone i chrupiące.

Rady dietetyka

Pamiętaj o przeanalizowaniu każdego składnika przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 kalafior (800 g)
  • 2 i ½ łyżeczki chrzanu (45 g)
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 4 łodygi jarmużu (20 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 1 garść suszonej żurawiny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Garnek, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zimne nóżki paleo

Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z bakłażanem

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie…

WIĘCEJ >

Pudding chia

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….

WIĘCEJ >