Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Przygotowanie
Puree z kalafiora:
- Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.
- Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.
- W garnku lub naczyniu do blendowania miksujemy kalafiora z chrzanem, olejem kokosowym i solą. Próbujemy, czy jest dostatecznie przyprawiony. W zależności od wielkości kalafiora, trzeba doprawić odpowiednią ilość soli i chrzanu. Podajemy na ciepło w towarzystwie chipsów. Całość dekorujemy suszoną żurawiną.
Chipsy:
- Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 80 stopni.
- Jarmuż dokładnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Wycinamy zgrubiałą łodygę, a resztę liści rwiemy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy łyżkę oliwy i sól himalajską i dokładnie wmasowujemy w liście.
- Układamy chipsy na blaszce, tak żeby się nie stykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Jeśli zależy nam na czasie, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 5 do 10 minut. Chipsy mają być wysuszone i chrupiące.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Purée z kalafiora
- Kalafior (świeży) (800 g)
- Żurawina suszona (40 g)
- Chrzan tarty (25 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Chipsy z jarmużu
- Jarmuż (świeży) (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śledzie z rodzynkami i śliwkami
Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…
WIĘCEJ >Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku
Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…
WIĘCEJ >Bigos z czerwonej kapusty
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…
WIĘCEJ >Babka bananowo – cytrynowa
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…
WIĘCEJ >