Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Przygotowanie
Puree z kalafiora:
- Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.
- Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.
- W garnku lub naczyniu do blendowania miksujemy kalafiora z chrzanem, olejem kokosowym i solą. Próbujemy, czy jest dostatecznie przyprawiony. W zależności od wielkości kalafiora, trzeba doprawić odpowiednią ilość soli i chrzanu. Podajemy na ciepło w towarzystwie chipsów. Całość dekorujemy suszoną żurawiną.
Chipsy:
- Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 80 stopni.
- Jarmuż dokładnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Wycinamy zgrubiałą łodygę, a resztę liści rwiemy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy łyżkę oliwy i sól himalajską i dokładnie wmasowujemy w liście.
- Układamy chipsy na blaszce, tak żeby się nie stykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Jeśli zależy nam na czasie, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 5 do 10 minut. Chipsy mają być wysuszone i chrupiące.
Rady dietetyka
Pamiętaj o przeanalizowaniu każdego składnika przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Autor
Lista składników
- 1 kalafior (800 g)
- 2 i ½ łyżeczki chrzanu (45 g)
- ½ łyżeczki oleju kokosowego (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 4 łodygi jarmużu (20 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- 1 garść suszonej żurawiny (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sorbet malinowy
Obieramy jabłko i banana, kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce Dodajemy maliny i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…
WIĘCEJ >Jabłko zapiekane z bananami, wiśniami i cynamonem
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Jabłko kładziemy na desce „ogonkiem” w górę Odcinamy wierzchołek, tak z 0,5 cm Kulkownicą do owoców lub łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne i pestki Banana kroimy w plasterki i wrzucamy do…
WIĘCEJ >Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem
Kaszę przesypujemy do garnka Zalewamy mlekiem Podgrzewamy Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli Gotujemy na małym ogniu przez 20 min Od czasu do czasu mieszamy Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki Mieszamy i…
WIĘCEJ >