fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz16-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Przygotowanie

  • Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w środku)
  • Winogrono przekrawamy na połówki
  • Szynkę owijamy wokoło kawałków upieczonej dyni (można po prostu położyć na sałatce)
  • Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
  • Na talerzu rozkładamy rukolę
  • Układamy dynię z boczkiem
  • Rozkładamy winogrono
  • Rozkładamy plastry gruszki
  • Polewamy sosem
  • Można udekorować liśćmi cykorii jak ktoś lubi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Rukola (40 g)
  • Winogrono czerwone (35 g)
  • Pestki słonecznika w łupinach (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosta gryczanka z malinami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy kaszę oraz przyprawy i mieszamy Wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy len oraz żółtka Gryczankę przelewamy do miski, posypujemy malinami i polewamy syropem

WIĘCEJ >

Potrawka z bakłażana

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…

WIĘCEJ >

Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >