fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz16-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Przygotowanie

  • Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w środku)
  • Winogrono przekrawamy na połówki
  • Szynkę owijamy wokoło kawałków upieczonej dyni (można po prostu położyć na sałatce)
  • Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
  • Na talerzu rozkładamy rukolę
  • Układamy dynię z boczkiem
  • Rozkładamy winogrono
  • Rozkładamy plastry gruszki
  • Polewamy sosem
  • Można udekorować liśćmi cykorii jak ktoś lubi

Rady dietetyka

Sałatkę możesz posypać pestkami dyni lub orzechami włoskimi, które są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Więcej informacji na ten temat poczytasz w naszym artykule w aplikacji: „Orzechy -które są dla nas najlepsze i jak je jeść.”

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojej diecie – zajrzyj do piktogramów.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 garści rukoli (40 g)
  • 3 plastry pieczonej dyni (ok. 200 g)
  • 8 szt. czerwonego winogrona (ok. 35 g)
  • 5 plastrów szynki wędzonej (100 g)
  • 4-5 łyżek sosu vinaigrette lub vinaigrette miodowego (40-50 ml)
  • ½ gruszki (65 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min Cebulę siekamy Kurki kroimy Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach Cukinię dorzucamy do cebuli i kurek Następnie dodajemy groszek…

WIĘCEJ >

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

WIĘCEJ >

Pasta warzywna

Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >