fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz16-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Przygotowanie

  • Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w środku)
  • Winogrono przekrawamy na połówki
  • Szynkę owijamy wokoło kawałków upieczonej dyni (można po prostu położyć na sałatce)
  • Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
  • Na talerzu rozkładamy rukolę
  • Układamy dynię z boczkiem
  • Rozkładamy winogrono
  • Rozkładamy plastry gruszki
  • Polewamy sosem
  • Można udekorować liśćmi cykorii jak ktoś lubi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Rukola (40 g)
  • Winogrono czerwone (35 g)
  • Pestki słonecznika w łupinach (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowo – daktylowy

Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >

Makaron rzodkiewkowy

Rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przyprawy. Rzodkiew obieramy na 'tagiatelle’ przy użyciu obieraczki do warzyw. Podsmażamy rzodkiew na oleju z przyprawami około 5-10 minut i solimy do smaku. Gotowe danie można posypać świeżą kolendrą.

WIĘCEJ >