fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz16-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Przygotowanie

  • Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w środku)
  • Winogrono przekrawamy na połówki
  • Szynkę owijamy wokoło kawałków upieczonej dyni (można po prostu położyć na sałatce)
  • Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki
  • Na talerzu rozkładamy rukolę
  • Układamy dynię z boczkiem
  • Rozkładamy winogrono
  • Rozkładamy plastry gruszki
  • Polewamy sosem
  • Można udekorować liśćmi cykorii jak ktoś lubi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na przyrządzenie sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (200 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Rukola (40 g)
  • Winogrono czerwone (35 g)
  • Pestki słonecznika w łupinach (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z topinamburu

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Klopsiki wołowe bez mąki

Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…

WIĘCEJ >