fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad64c90-5768-4eba-a28c-247f3533bf08-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Przygotowanie

Sałatka

  • Kurczaka posolić, popieprzyć 
  • Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki 
  • Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski 
  • Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy mięso na deskę na czas około 3 minut
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na sałacie
  • Polać wszystko sosem

Sos

  • Do blendera dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 minuty
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sosem sałatkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy pominąć pomidory oraz pieprz czarny.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • 1 mini sałata rzymska (87 g)
  • ½ pomidora zwykłego (85 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • ½ zielonego ogórka (90 g)
  • ½ białej rzodkwi (110 g)
  • 1 łyżka zimnych skwarek ze smalcu wieprzowego (ok.15 g)
  • 150 g filetu z kurczaka
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Sos

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 cytryna (80 g)
  • 1 puszka anchois (50 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 25 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy.  Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…

WIĘCEJ >

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…

WIĘCEJ >

Ryżanka z bakaliami

Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, pestki, rodzynki)

WIĘCEJ >