fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad64c90-5768-4eba-a28c-247f3533bf08-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Przygotowanie

Sałatka

  • Kurczaka posolić, popieprzyć 
  • Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki 
  • Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski 
  • Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy mięso na deskę na czas około 3 minut
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na sałacie
  • Polać wszystko sosem

Sos

  • Do blendera dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 minuty
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sosem sałatkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy pominąć pomidory oraz pieprz czarny.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • 1 mini sałata rzymska (87 g)
  • ½ pomidora zwykłego (85 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • ½ zielonego ogórka (90 g)
  • ½ białej rzodkwi (110 g)
  • 1 łyżka zimnych skwarek ze smalcu wieprzowego (ok.15 g)
  • 150 g filetu z kurczaka
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Sos

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 cytryna (80 g)
  • 1 puszka anchois (50 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 25 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl jagodowy

Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu

WIĘCEJ >

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >

Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty

WIĘCEJ >