fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c89436d12-36fa-42b0-9caf-a0001bf4c75d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Przygotowanie

Sałatka

  • Kurczaka posolić, popieprzyć 
  • Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki 
  • Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski 
  • Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy mięso na deskę na czas około 3 minut
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na sałacie
  • Polać wszystko sosem

Sos

  • Do blendera dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 minuty
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sosem sałatkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów oraz pieprzu czarnego.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Sałatka

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Rzodkiewka (90 g)
  • Pomidor (85 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Anchois (sardela) (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (40 ml)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy

WIĘCEJ >

Malinowy deser z tapioki

Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy tapiokę i zmniejszamy ogień Tapiokę gotujemy przez ok. 8-10 minut, często mieszając Po tym…

WIĘCEJ >

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >