fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad64c90-5768-4eba-a28c-247f3533bf08-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Przygotowanie

Sałatka

  • Kurczaka posolić, popieprzyć 
  • Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki 
  • Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski 
  • Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy mięso na deskę na czas około 3 minut
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na sałacie
  • Polać wszystko sosem

Sos

  • Do blendera dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 minuty
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sosem sałatkę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów oraz pieprzu czarnego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Rzodkiewka (90 g)
  • Pomidor (świeży) (85 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Anchois (sardela) (50 g)
  • Sok z cytryny (40 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…

WIĘCEJ >

Sorbet z mango

Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Babeczki z suszonymi pomidorami

Pomidory moczymy przez kilka minut, a następnie drobno kroimy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Pokrojone pomidory zalewamy wrzątkiem W tym czasie mieszamy wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki lub blendera Dodajemy namoczone pomidory (odsączone…

WIĘCEJ >

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >