logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad64c90-5768-4eba-a28c-247f3533bf08

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad64c90-5768-4eba-a28c-247f3533bf08

Przygotowanie

Sałatka

  • Kurczaka posolić, popieprzyć 
  • Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki 
  • Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie
  • Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski 
  • Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej strony
  • Przekładamy mięso na deskę na czas około 3 minut
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na sałacie
  • Polać wszystko sosem

Sos

  • Do blendera dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 minuty
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
  • Polewamy sosem sałatkę 

Rady dietetyka

Na AIP należy pominąć pomidory i pieprz.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka       

  • 1 mini sałata rzymska
  • ½ pomidora zwykłego lub 5 koktajlowych 
  • ½  małej czerwonej cebuli
  • ½ zielonego ogórka
  • ½ białej rzodkwi
  • 1 łyżka zimnych skwarek od smalcu nie muszą być, ale fajnie chrupią przy jedzeniu 🙂
  • 150 g filetu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec, albo masło klarowane) 

Sos

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 cytryna
  • puszka anchois
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • sól ,pieprz  

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek (…)

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić (…)

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę (…)

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki

Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl