Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami
Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami
Przygotowanie
Sałatka
- Kurczaka posolić, popieprzyć
- Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki
- Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski
- Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej strony
- Przekładamy mięso na deskę na czas około 3 minut
- Mięso kroimy w plastry i układamy na sałacie
- Polać wszystko sosem
Sos
- Do blendera dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
- Dorzucamy czosnek
- Dajemy szczyptę soli i pieprzu
- Miksujemy blenderem jakieś 1-2 minuty
- Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
- Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
- Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
- Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
- Polewamy sosem sałatkę
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy pominąć pomidory oraz pieprz czarny.
Autor
Lista składników
Sałatka
- 1 mini sałata rzymska (87 g)
- ½ pomidora zwykłego (85 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- ½ zielonego ogórka (90 g)
- ½ białej rzodkwi (110 g)
- 1 łyżka zimnych skwarek ze smalcu wieprzowego (ok.15 g)
- 150 g filetu z kurczaka
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Sos
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 cytryna (80 g)
- 1 puszka anchois (50 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 25 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Lody bananowe
Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia
WIĘCEJ >Warzywa zapiekane z serem kozim
Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy. Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…
WIĘCEJ >Krem buraczany z mleczkiem kokosowym
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…
WIĘCEJ >Ryżanka z bakaliami
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, pestki, rodzynki)
WIĘCEJ >