fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka Cezar

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c267d00b1-4e36-49b1-bcb7-2a359d55bf4c

Sałatka Cezar

Przygotowanie

  • Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej
  • Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię
  • Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami
  • Podaj na talerzu z pomidorkami koktajlowymi, dodaj kurczaka, posyp tartym parmezanem i pestkami dyni

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się innymi, równie ciekawymi pomysłami na podanie sałatek – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 2 liście sałaty lodowej (70 g)
  • 2 łyżki parmezanu (16 g)
  • 1 łyżka pestek dyni (10 g)
  • 1 łyżka majonezu (25 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 garść bazylii (24 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 1 łyżka oleju MCT (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >