fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-2-3

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół
  • Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza
  • Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody
  • Lekko solimy i gotujemy 25 minut
  • W drugim garnku szykujemy lekko osoloną wodę
  • Na wrzątek wrzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 10 minut
  • Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i dokładamy do garnka z brukselką
  • Gotujemy 8 minut
  • Warzywa przekładamy do garnka z zimną wodą na 5 minut, następnie przekładamy na sito
  • Marchew, pietruszkę i dorsza wyjmujemy z wrzątku, przekładamy na talerz do wystudzenia
  • Dorsza w palcach rozdrabniamy na małe kawałki, wyjmując wszystkie ości
  • Wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kostkę, oprócz brukselki, ją kroimy na 4 części (jeśli jest duża, to na 6 części)
  • Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól, pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy ugotowaną rybę
  • Nakładamy sałatkę na talerz i wokoło układamy sałaty i przekrojone pomidorki

Rady dietetyka

Będąc na diecie ketogenicznej należy sięgać po ryby najlepszej jakości (najlepiej ekologiczne i dziko żyjące).

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Gotowanego dorsza można zamienić na wędzoną rybę, np. makrelę lub suma (przepis powiązany) lub pieczoną rybę, np. łosoś (najlepiej ekologiczny).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 garść brukselki (85 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
  • ¼ limonki (25 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 łyżka musztardy (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >