Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół
- Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza
- Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody
- Lekko solimy i gotujemy 25 minut
- W drugim garnku szykujemy lekko osoloną wodę
- Na wrzątek wrzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 10 minut
- Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i dokładamy do garnka z brukselką
- Gotujemy 8 minut
- Warzywa przekładamy do garnka z zimną wodą na 5 minut, następnie przekładamy na sito
- Marchew, pietruszkę i dorsza wyjmujemy z wrzątku, przekładamy na talerz do wystudzenia
- Dorsza w palcach rozdrabniamy na małe kawałki, wyjmując wszystkie ości
- Wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kostkę, oprócz brukselki, ją kroimy na 4 części (jeśli jest duża, to na 6 części)
- Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól, pieprz
- Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy ugotowaną rybę
- Nakładamy sałatkę na talerz i wokoło układamy sałaty i przekrojone pomidorki
Rady dietetyka
Będąc na diecie ketogenicznej należy sięgać po ryby najlepszej jakości (najlepiej ekologiczne i dziko żyjące).
Pamiętaj, aby każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.
Autor
Lista składników
- Kalafior (świeży) (200 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Brokuł (świeży) (100 g)
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Brukselka (świeża) (85 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Musztarda (20 g)
- Rukola (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Limonka (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż zapiekany z truskawkami
Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >Pasta brokułowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >Pasta brokułowa z masłem
Brokuła gotujemy ok. 10 minut we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego i ostudzonego brokuła miksujemy z masłem. Doprawiamy solą.
WIĘCEJ >