Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół
- Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza
- Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody
- Lekko solimy i gotujemy 25 minut
- W drugim garnku szykujemy lekko osoloną wodę
- Na wrzątek wrzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 10 minut
- Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i dokładamy do garnka z brukselką
- Gotujemy 8 minut
- Warzywa przekładamy do garnka z zimną wodą na 5 minut, następnie przekładamy na sito
- Marchew, pietruszkę i dorsza wyjmujemy z wrzątku, przekładamy na talerz do wystudzenia
- Dorsza w palcach rozdrabniamy na małe kawałki, wyjmując wszystkie ości
- Wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kostkę, oprócz brukselki, ją kroimy na 4 części (jeśli jest duża, to na 6 części)
- Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól, pieprz
- Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy ugotowaną rybę
- Nakładamy sałatkę na talerz i wokoło układamy sałaty i przekrojone pomidorki
Rady dietetyka
Będąc na diecie ketogenicznej należy sięgać po ryby najlepszej jakości (najlepiej ekologiczne i dziko żyjące).
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
Gotowanego dorsza można zamienić na wędzoną rybę, np. makrelę lub suma (przepis powiązany) lub pieczoną rybę, np. łosoś (najlepiej ekologiczny).
Autor
Lista składników
- 1 filet z dorsza (100 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 garść brukselki (85 g)
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 4 różyczki brokuła (100 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
- ¼ limonki (25 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 1 łyżka musztardy (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy
Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund
WIĘCEJ >Hot-dogi ketogeniczne
Jajka roztrzepujemy w misce z płatkami drożdżowymi i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy połowę masy jajecznej. Z brzegu omleta kładziemy kabanosa i opcjonalnie rozprowadzamy wzdłuż keczup. Zawijamy kabanosa w omlecie i jeszcze…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…
WIĘCEJ >