fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-2-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół
  • Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza
  • Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody
  • Lekko solimy i gotujemy 25 minut
  • W drugim garnku szykujemy lekko osoloną wodę
  • Na wrzątek wrzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 10 minut
  • Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i dokładamy do garnka z brukselką
  • Gotujemy 8 minut
  • Warzywa przekładamy do garnka z zimną wodą na 5 minut, następnie przekładamy na sito
  • Marchew, pietruszkę i dorsza wyjmujemy z wrzątku, przekładamy na talerz do wystudzenia
  • Dorsza w palcach rozdrabniamy na małe kawałki, wyjmując wszystkie ości
  • Wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kostkę, oprócz brukselki, ją kroimy na 4 części (jeśli jest duża, to na 6 części)
  • Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól, pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy ugotowaną rybę
  • Nakładamy sałatkę na talerz i wokoło układamy sałaty i przekrojone pomidorki

Rady dietetyka

Będąc na diecie ketogenicznej należy sięgać po ryby najlepszej jakości (najlepiej ekologiczne i dziko żyjące).

Pamiętaj, aby każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (świeży) (200 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Brokuł (świeży) (100 g)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
  • Brukselka (świeża) (85 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Rukola (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Limonka (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż zapiekany z truskawkami

Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa z masłem

Brokuła gotujemy ok. 10 minut we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego i ostudzonego brokuła miksujemy z masłem. Doprawiamy solą.

WIĘCEJ >