fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół
  • Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza
  • Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody
  • Lekko solimy i gotujemy 25 minut
  • W drugim garnku szykujemy lekko osoloną wodę
  • Na wrzątek wrzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 10 minut
  • Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i dokładamy do garnka z brukselką
  • Gotujemy 8 minut
  • Warzywa przekładamy do garnka z zimną wodą na 5 minut, następnie przekładamy na sito
  • Marchew, pietruszkę i dorsza wyjmujemy z wrzątku, przekładamy na talerz do wystudzenia
  • Dorsza w palcach rozdrabniamy na małe kawałki, wyjmując wszystkie ości
  • Wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kostkę, oprócz brukselki, ją kroimy na 4 części (jeśli jest duża, to na 6 części)
  • Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól, pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy ugotowaną rybę
  • Nakładamy sałatkę na talerz i wokoło układamy sałaty i przekrojone pomidorki

Rady dietetyka

Będąc na diecie ketogenicznej należy sięgać po ryby najlepszej jakości (najlepiej ekologiczne i dziko żyjące).

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

Gotowanego dorsza można zamienić na wędzoną rybę, np. makrelę lub suma (przepis powiązany) lub pieczoną rybę, np. łosoś (najlepiej ekologiczny).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 garść brukselki (85 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych (120 g)
  • ¼ limonki (25 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 łyżka musztardy (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Kokojabłotka

Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto    Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >