Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół
- Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza
- Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody
- Lekko solimy i gotujemy 25 minut
- W drugim garnku szykujemy lekko osoloną wodę
- Na wrzątek wrzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 10 minut
- Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i dokładamy do garnka z brukselką
- Gotujemy 8 minut
- Warzywa przekładamy do garnka z zimną wodą na 5 minut, następnie przekładamy na sito
- Marchew, pietruszkę i dorsza wyjmujemy z wrzątku, przekładamy na talerz do wystudzenia
- Dorsza w palcach rozdrabniamy na małe kawałki, wyjmując wszystkie ości
- Wszystkie ugotowane warzywa kroimy w kostkę, oprócz brukselki, ją kroimy na 4 części (jeśli jest duża, to na 6 części)
- Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, oliwę, sól, pieprz
- Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy ugotowaną rybę
- Nakładamy sałatkę na talerz i wokoło układamy sałaty i przekrojone pomidorki
Rady dietetyka
Będąc na diecie ketogenicznej należy sięgać po ryby najlepszej jakości (najlepiej ekologiczne i dziko żyjące).
Pamiętaj, aby każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
Do tego przepisu możesz użyć dowolnych, ulubionych sałat.
Autor
Lista składników
- Kalafior (200 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Brokuł (100 g)
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Brukselka (85 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (45 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Musztarda (20 g)
- Rukola (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Limonka (15 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami
Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…
WIĘCEJ >Mus bananowy z sosem malinowym
Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…
WIĘCEJ >Stir-fried pak choi
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…
WIĘCEJ >Smażone przegrzebki
Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…
WIĘCEJ >