Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem
Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
- Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
- Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
- Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
- Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
- Rybę kroimy na drobne kawałki
- Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
- Dodajemy odcedzone ogórki
- Dodajemy pokrojone jajka
- Dodajemy pokrojone jabłko
- Dodajemy majonez i musztardę
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
- Sałatkę nakładamy na talerze i na górę kładziemy wędzoną rybę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Ryby nie mieszamy z sałatką, ponieważ może powstać tzw. „ciapa”. Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ zrobi się zbita masa.
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki jarzynowej.
Autor
Lista składników
- Sum wędzony (150 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Jabłko (90 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Marchew (45 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Ziemniak (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Majonez (25 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Musztarda (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Budyń jaglany
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie pod strumieniem ciepłej wody Przenosimy do rondelka, wlewamy mleko, przykrywamy i zagotowujemy Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i…
WIĘCEJ >Karkówka smażona z pietruszką i chili
Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…
WIĘCEJ >