Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem
Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
- Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
- Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
- Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
- Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
- Rybę kroimy na drobne kawałki
- Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
- Dodajemy odcedzone ogórki
- Dodajemy pokrojone jajka
- Dodajemy pokrojone jabłko
- Dodajemy majonez i musztardę
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
- Sałatkę nakładamy na talerze i na górę kładziemy wędzoną rybę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnie stosowanej diecie – zajrzyj w opis zawarty w piktogramach.
Uwagi
Ryby nie mieszamy w misce z sałatką, ponieważ może powstać, tzw. „ciapa”. Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, bo zrobi się zbita masa.
Ostrożnie z solą! Warto sałatkę spróbować raz jeszcze za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.
Autor
Lista składników
- 150 g wędzonego suma lub innej wędzonej ryby
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
- ½ ziemniaka (45 g)
- 1 ugotowane na twardo jajko (ok. 51 g)
- ½ jabłka (90 g)
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej (5 g)
- 1 łyżka majonezu (25 g)
- ¼ małego pęczka zielonej pietruszki (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem ziemniaczany z boczkiem
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…
WIĘCEJ >Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków
Pieczeń:· Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…
WIĘCEJ >Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…
WIĘCEJ >