fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6c25137-4059-4f6f-a596-7f8f425990fc-1

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
  • Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
  • Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
  • Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
  • Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
  • Rybę kroimy na drobne kawałki
  • Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
  • Dodajemy odcedzone ogórki
  • Dodajemy pokrojone jajka
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Dodajemy majonez i musztardę
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Sałatkę nakładamy na talerze i na górę kładziemy wędzoną rybę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnie stosowanej diecie – zajrzyj w opis zawarty w piktogramach.

Uwagi

Ryby nie mieszamy w misce z sałatką, ponieważ może powstać, tzw. „ciapa”. Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, bo zrobi się zbita masa.

Ostrożnie z solą! Warto sałatkę spróbować raz jeszcze za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g wędzonego suma lub innej wędzonej ryby
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • ½ ziemniaka (45 g)
  • 1 ugotowane na twardo jajko (ok. 51 g)
  • ½ jabłka (90 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej (5 g)
  • 1 łyżka majonezu (25 g)
  • ¼ małego pęczka zielonej pietruszki (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…

WIĘCEJ >

Frittata z batatami i kiełbasą

Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą) Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą) Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >