fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6c25137-4059-4f6f-a596-7f8f425990fc-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
  • Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
  • Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
  • Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
  • Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
  • Rybę kroimy na drobne kawałki
  • Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
  • Dodajemy odcedzone ogórki
  • Dodajemy pokrojone jajka
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Dodajemy majonez i musztardę
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Sałatkę nakładamy na talerze i na górę kładziemy wędzoną rybę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnie stosowanej diecie – zajrzyj w opis zawarty w piktogramach.

Uwagi

Ryby nie mieszamy w misce z sałatką, ponieważ może powstać, tzw. „ciapa”. Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, bo zrobi się zbita masa.

Ostrożnie z solą! Warto sałatkę spróbować raz jeszcze za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g wędzonego suma lub innej wędzonej ryby
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • ½ ziemniaka (45 g)
  • 1 ugotowane na twardo jajko (ok. 51 g)
  • ½ jabłka (90 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej (5 g)
  • 1 łyżka majonezu (25 g)
  • ¼ małego pęczka zielonej pietruszki (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka z płynem Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła Wkładamy słoik do szafki,…

WIĘCEJ >

Krem ziemniaczany z boczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…

WIĘCEJ >

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Pieczeń:·      Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >