fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c38d41c87-d300-4ae0-b09e-bcf384311e8a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obrać
  • Brokuł i kalafior podzielić na różyczki
  • Brukselki oczyścić
  • Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli
  • Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę
  • Gotujemy 10 min
  • Dorzucamy do garnka kalafior, brokuł
  • Gotujemy 8 min
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową warzywa i wrzucamy do garnka z zimną wodą na 5 minut
  • Wyjmujemy warzywa na sito i odcedzamy z wody przez 5 minut
  • Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Układamy sałatkę na talerzu
  • Dekorujemy cykorią
  • Dokładamy roszponkę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe
  • Parówki wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut
  • Wyjmujemy z wody, dokładamy obok sałatki

Rady dietetyka

Wybieraj parówki dobrej jakości – czytaj ich skład. Najlepsze są te z oznaczeniem „Natura” oraz „Pure”.

Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Parówka wieprzowa (200 g)
  • Kalafior (świeży) (160 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Brukselka (świeża) (100 g)
  • Brokuł (świeży) (80 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko, Talerz

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Pizzerki z bakłażana

Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…

WIĘCEJ >

Sorbet bananowy i gruszkowy

Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…

WIĘCEJ >