Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami
Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obrać
- Brokuł i kalafior podzielić na różyczki
- Brukselki oczyścić
- Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli
- Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę
- Gotujemy 10 min
- Dorzucamy do garnka kalafior, brokuł
- Gotujemy 8 min
- Wyjmujemy łyżką cedzakową warzywa i wrzucamy do garnka z zimną wodą na 5 minut
- Wyjmujemy warzywa na sito i odcedzamy z wody przez 5 minut
- Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i wrzucamy do miski
- Dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
- Układamy sałatkę na talerzu
- Dekorujemy cykorią
- Dokładamy roszponkę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe
- Parówki wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut
- Wyjmujemy z wody, dokładamy obok sałatki
Rady dietetyka
Wybieraj parówki dobrej jakości – czytaj ich skład. Najlepsze są te z oznaczeniem „Natura” oraz „Pure”.
Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Można do sałatki dogotować jaja na twardo.
Autor
Lista składników
- 4 różyczki brokuła (100 g)
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka w korzeniu (80 g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- 1 łyżka musztardy (20 g)
- 6 brukselek (102 g)
- 4 parówki wieprzowe (200 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ½ cykorii (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Zupa czosnkowo-jaglana
Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…
WIĘCEJ >Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…
WIĘCEJ >Chipsy z plantana
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…
WIĘCEJ >Smoothie z „mlekiem bananowym”
Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem
WIĘCEJ >