fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c38d41c87-d300-4ae0-b09e-bcf384311e8a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obrać
  • Brokuł i kalafior podzielić na różyczki
  • Brukselki oczyścić
  • Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli
  • Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę
  • Gotujemy 10 min
  • Dorzucamy do garnka kalafior, brokuł
  • Gotujemy 8 min
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową warzywa i wrzucamy do garnka z zimną wodą na 5 minut
  • Wyjmujemy warzywa na sito i odcedzamy z wody przez 5 minut
  • Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Układamy sałatkę na talerzu
  • Dekorujemy cykorią
  • Dokładamy roszponkę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe
  • Parówki wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut
  • Wyjmujemy z wody, dokładamy obok sałatki

Rady dietetyka

Wybieraj parówki dobrej jakości – czytaj ich skład. Najlepsze są te z oznaczeniem „Natura” oraz „Pure”.

Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Można do sałatki dogotować jaja na twardo.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka w korzeniu (80 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 6 brukselek (102 g)
  • 4 parówki wieprzowe (200 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Sitko

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Warzywna misa Buddy

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki Batata…

WIĘCEJ >