Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Przygotowanie
- Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min
- Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski
- Ogórek kiszony pokroić w kostkę
- Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
- Pomidorki pokroić na pół
- Pokrojone składniki wymieszać z porem
- Dodać rukolę, posolić, popieprzyć
- Dodać oliwę z oliwek
- Zamieszać i doprawić do smaku
Rady dietetyka
Wybieraj parówki dobrej jakości. Czytaj skład. Najlepsze są te o oznaczeniu „Natural” oraz „Pure”. Zwracaj uwagę na zawartość mięsa i jak najmniejszą ilość konserwantów.
Porcja to około 3 parówki. Jeśli potrzebujesz – zjedz więcej.
Autor
Lista składników
- 3 cienkie parówki (ok. 150 g)
- ¼ pora (ok. 35 g)
- ½ jabłka (ok. 90 g)
- 1 ogórek kiszony (60 g)
- 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
- 1 mała garść rukoli (20 g)
- ½ cykorii (ok. 40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy
Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund
WIĘCEJ >Gołąbki warzywne – wegańskie
Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…
WIĘCEJ >Sałatka z owoców sezonowych – lato
Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >