fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f83088b-5d4a-44a6-ad20-7f3bab4a881a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Przygotowanie

  • Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał. Koszyczki są gotowe po około 20 minutach lub kiedy boczek jest zarumieniony i chrupiący. Wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
  • Resztę składników na sałatkę kroimy w drobną kostkę i na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
  • Składniki na majonez blendujemy na gładką masę.
  • Majonez z awokado łączymy z sałatką. Sałatkę przekładamy do koszyczków.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koszyczki należy zjeść tego samego dnia, aby boczek był chrupki, a majonez z awokado świeży.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka jarzynowa

  • Boczek wieprzowy wędzony (160 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Seler korzeń (45 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Topinambur bulwa (30 g)
  • Szczypiorek (5 g)

Majonez

  • Awokado (70 g)
  • Woda (25 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >