fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f83088b-5d4a-44a6-ad20-7f3bab4a881a-1

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Przygotowanie

  • Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał. Koszyczki są gotowe po około 20 minutach lub kiedy boczek jest zarumieniony i chrupiący. Wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
  • Resztę składników na sałatkę kroimy w drobną kostkę i na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
  • Składniki na majonez blendujemy na gładką masę.
  • Majonez z awokado łączymy z sałatką. Sałatkę przekładamy do koszyczków.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy 16 koszyczków, a jedna porcja to 4.

Uwagi

Koszyczki należy zjeść tego samego dnia, aby boczek był chrupki, a majonez z awokado świeży.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 16 cienkie plastry surowego wędzonego boczku (160 g)
  • 1 ugotowana marchewka (60 g)
  • 1 ugotowana pietruszka (80 g)
  • ¼ ugotowanego selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 2 obrane bulwy topinamburu (30 g)
  • 1 łodyga szczypiorku (1 g)

Majonez

  • ½ awokado (70 g)
  • 25 ml wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >