Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Przygotowanie
- Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał. Koszyczki są gotowe po około 20 minutach lub kiedy boczek jest zarumieniony i chrupiący. Wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
- Resztę składników na sałatkę kroimy w drobną kostkę i na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
- Składniki na majonez blendujemy na gładką masę.
- Majonez z awokado łączymy z sałatką. Sałatkę przekładamy do koszyczków.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koszyczki należy zjeść tego samego dnia, aby boczek był chrupki, a majonez z awokado świeży.
Autor
Lista składników
Sałatka jarzynowa
- Boczek wieprzowy wędzony (160 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Rzodkiewka (30 g)
- Topinambur bulwa (30 g)
- Szczypiorek (5 g)
Majonez
- Awokado (70 g)
- Woda (25 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasteczka z tapioki
Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól Wsypujemy tyle mąki, tak…
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Ciastka z tapioką
Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…
WIĘCEJ >Tarta kokosowa z musem śliwkowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >