Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Przygotowanie
- Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał. Koszyczki są gotowe po około 20 minutach lub kiedy boczek jest zarumieniony i chrupiący. Wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
- Resztę składników na sałatkę kroimy w drobną kostkę i na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
- Składniki na majonez blendujemy na gładką masę.
- Majonez z awokado łączymy z sałatką. Sałatkę przekładamy do koszyczków.
Rady dietetyka
Z podanej ilości otrzymujemy 16 koszyczków, a jedna porcja to 4.
Uwagi
Koszyczki należy zjeść tego samego dnia, aby boczek był chrupki, a majonez z awokado świeży.
Autor
Lista składników
- 16 cienkie plastry surowego wędzonego boczku (160 g)
- 1 ugotowana marchewka (60 g)
- 1 ugotowana pietruszka (80 g)
- ¼ ugotowanego selera korzeniowego (ok. 45 g)
- 2 rzodkiewki (30 g)
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- 2 obrane bulwy topinamburu (30 g)
- 1 łodyga szczypiorku (1 g)
Majonez
- ½ awokado (70 g)
- 25 ml wody
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka ze szczypiorkiem
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….
WIĘCEJ >Sałatka z rukolą i pestkami dyni
Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z anchois i kaparami
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami
Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…
WIĘCEJ >