fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f83088b-5d4a-44a6-ad20-7f3bab4a881a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Przygotowanie

  • Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał. Koszyczki są gotowe po około 20 minutach lub kiedy boczek jest zarumieniony i chrupiący. Wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
  • Resztę składników na sałatkę kroimy w drobną kostkę i na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
  • Składniki na majonez blendujemy na gładką masę.
  • Majonez z awokado łączymy z sałatką. Sałatkę przekładamy do koszyczków.

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy 16 koszyczków, a jedna porcja to 4.

Uwagi

Koszyczki należy zjeść tego samego dnia, aby boczek był chrupki, a majonez z awokado świeży.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 16 cienkie plastry surowego wędzonego boczku (160 g)
  • 1 ugotowana marchewka (60 g)
  • 1 ugotowana pietruszka (80 g)
  • ¼ ugotowanego selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 2 obrane bulwy topinamburu (30 g)
  • 1 łodyga szczypiorku (1 g)

Majonez

  • ½ awokado (70 g)
  • 25 ml wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka na muffiny, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >

Naleśniki dyniowe

Miksujemy mleko z jajkami, stopniowo dodając mąkę. Dolewamy olej i puree z dyni oraz cukier albo sól (w zależności od farszu do naleśników). Naleśniki smażymy z obu stron bez użycia oleju do smażenia.

WIĘCEJ >