fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c77d27550-77bf-40e4-a845-85222ac70b93-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Przygotowanie

  • Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado.
  • Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól.
  • Zblendowanym sosem polewamy sałatkę. Dodajemy posiekany szczypiorek lub natkę i mieszamy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sos z awokado dosyć szybko traci kolor i smak, dlatego sałatkę najlepiej zjeść tuż po przyrządzeniu.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 ugotowane marchewki (120 g)
  • 1 ugotowana pietruszka (80 g)
  • ½ ugotowanego selera (85 g)
  • ½ jabłka (90 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • ½ kalarepy (opcjonalnie) (ok. 85 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 3 łyżki wody źródlanej (30 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego (3 ml)
  • 2 gałązki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…

WIĘCEJ >

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >