Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Przygotowanie
- Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado.
- Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól.
- Zblendowanym sosem polewamy sałatkę. Dodajemy posiekany szczypiorek lub natkę i mieszamy.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Sos z awokado dosyć szybko traci kolor i smak, dlatego sałatkę najlepiej zjeść tuż po przyrządzeniu.
Autor
Lista składników
- 2 ugotowane marchewki (120 g)
- 1 ugotowana pietruszka (80 g)
- ½ ugotowanego selera (85 g)
- ½ jabłka (90 g)
- 1 ogórek kiszony (60 g)
- 4 rzodkiewki (60 g)
- ½ kalarepy (opcjonalnie) (ok. 85 g)
- 1 awokado (140 g)
- ½ łyżeczki soli kłodawskiej (3 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 3 łyżki wody źródlanej (30 ml)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
- ½ łyżeczki octu jabłkowego (3 ml)
- 2 gałązki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej
Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowo – buraczkowa
Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…
WIĘCEJ >Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia
W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…
WIĘCEJ >Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów
Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…
WIĘCEJ >