fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c77d27550-77bf-40e4-a845-85222ac70b93-1

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Przygotowanie

  • Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado.
  • Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól.
  • Zblendowanym sosem polewamy sałatkę. Dodajemy posiekany szczypiorek lub natkę i mieszamy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sos z awokado dosyć szybko traci kolor i smak, dlatego sałatkę najlepiej zjeść tuż po przyrządzeniu.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 ugotowane marchewki (120 g)
  • 1 ugotowana pietruszka (80 g)
  • ½ ugotowanego selera (85 g)
  • ½ jabłka (90 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • ½ kalarepy (opcjonalnie) (ok. 85 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 3 łyżki wody źródlanej (30 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego (3 ml)
  • 2 gałązki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Leczo AIP

Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry. Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy kolejne…

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >