fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c77d27550-77bf-40e4-a845-85222ac70b93-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Przygotowanie

  • Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado.
  • Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól.
  • Zblendowanym sosem polewamy sałatkę. Dodajemy posiekany szczypiorek lub natkę i mieszamy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sos z awokado dosyć szybko traci kolor i smak, dlatego sałatkę najlepiej zjeść tuż po przyrządzeniu.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 ugotowane marchewki (120 g)
  • 1 ugotowana pietruszka (80 g)
  • ½ ugotowanego selera (85 g)
  • ½ jabłka (90 g)
  • 1 ogórek kiszony (60 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • ½ kalarepy (opcjonalnie) (ok. 85 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 3 łyżki wody źródlanej (30 ml)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 ml)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego (3 ml)
  • 2 gałązki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…

WIĘCEJ >

Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią

WIĘCEJ >