fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz18-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min
  • Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda
  • Jajka obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko przekrawamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
  • Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
  • Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
  • Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
  • Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
  • Dodajemy odcedzone ogórki
  • Dodajemy pokrojone jajka
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Dodajemy majonez i musztardę
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Możesz skorzystać z dobrego jakościowo majonezu lub przygotować swój własny. Przepis znajdziesz w powiązanych przepisach.

Uwagi

Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ zrobi się z niej niemal pasta. Uważamy na dodatek soli – ogórki są słone i puszczą jeszcze swój smak. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.

Przepisy na inne sałatki znajdziesz w przepisach powiązanych. Zwróć uwagę na składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 1 ziemniak (75 g)
  • 2 ugotowane na twardo jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 małe jabłko (ok. 100 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej (ok. 20 g)
  • 2 łyżki majonezu (50 g)
  • ½ małego pęczka zielonej pietruszki (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Topinambur z grzybami

Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, papają i łososiem

Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy i kroimy w paski Truskawki przekroić na połówki Pomidorki przekroić na połówki Pokrojone składniki kładziemy…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >