fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz18-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min
  • Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda
  • Jajka obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko przekrawamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
  • Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
  • Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
  • Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
  • Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
  • Dodajemy odcedzone ogórki
  • Dodajemy pokrojone jajka
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Dodajemy majonez i musztardę
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

Uwagi

Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatkę, ponieważ zrobi się z niej niemal pasta. Uważamy na dodatek soli – ogórki są słone i puszczą jeszcze swój smak. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.

W podpiętych powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przygotowania sałatki jarzynowej. Znajdziesz tam również przepis na domowy majonez.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jabłko (świeże) (140 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Marchew (świeża) (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Ziemniak (75 g)
  • Majonez (40 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fajita z karkówki

Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Wołowina z kapustą

Mięso wrzucamy na dużą patelnie z roztopionym tłuszczem, podsmażamy Gdy już całkowicie zbrązowieje, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i starte marchewki Dusimy razem do momentu aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodajemy kapustę i przyprawy Gotujemy jeszcze około…

WIĘCEJ >

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…

WIĘCEJ >