Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min
- Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda
- Jajka obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko przekrawamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
- Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
- Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
- Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
- Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
- Dodajemy odcedzone ogórki
- Dodajemy pokrojone jajka
- Dodajemy pokrojone jabłko
- Dodajemy majonez i musztardę
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Możesz skorzystać z dobrego jakościowo majonezu lub przygotować swój własny. Przepis znajdziesz w powiązanych przepisach.
Uwagi
Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ zrobi się z niej niemal pasta. Uważamy na dodatek soli – ogórki są słone i puszczą jeszcze swój smak. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.
Przepisy na inne sałatki znajdziesz w przepisach powiązanych. Zwróć uwagę na składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.
Autor
Lista składników
- 2 marchewki (120 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
- 1 ziemniak (75 g)
- 2 ugotowane na twardo jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 1 małe jabłko (ok. 100 g)
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej (ok. 20 g)
- 2 łyżki majonezu (50 g)
- ½ małego pęczka zielonej pietruszki (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiąca przekąska
Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym
WIĘCEJ >Topinambur z grzybami
Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami, papają i łososiem
Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy i kroimy w paski Truskawki przekroić na połówki Pomidorki przekroić na połówki Pokrojone składniki kładziemy…
WIĘCEJ >Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >