Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min
- Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda
- Jajka obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko przekrawamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
- Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
- Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
- Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
- Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
- Dodajemy odcedzone ogórki
- Dodajemy pokrojone jajka
- Dodajemy pokrojone jabłko
- Dodajemy majonez i musztardę
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Uwagi
Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatkę, ponieważ zrobi się z niej niemal pasta. Uważamy na dodatek soli – ogórki są słone i puszczą jeszcze swój smak. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.
W podpiętych powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przygotowania sałatki jarzynowej. Znajdziesz tam również przepis na domowy majonez.
Autor
Lista składników
- Jabłko (140 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Ziemniak (75 g)
- Majonez (40 g)
- Musztarda (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >Brukselka duszona z wędzonką
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…
WIĘCEJ >Grillowany z boczkiem burger Ajwen
Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita Formujemy z mięsa okrągłego burgera…
WIĘCEJ >Pieczone mielone mięso z cukinią
Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…
WIĘCEJ >