fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz18-2-6

Sałatka jarzynowa

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min
  • Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda
  • Jajka obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko przekrawamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w kostkę
  • Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
  • Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
  • Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
  • Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
  • Dodajemy odcedzone ogórki
  • Dodajemy pokrojone jajka
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Dodajemy majonez i musztardę
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Możesz skorzystać z dobrego jakościowo majonezu lub przygotować swój własny. Przepis znajdziesz w powiązanych przepisach.

Uwagi

Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ zrobi się z niej niemal pasta. Uważamy na dodatek soli – ogórki są słone i puszczą jeszcze swój smak. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.

Przepisy na inne sałatki znajdziesz w przepisach powiązanych. Zwróć uwagę na składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 1 ziemniak (75 g)
  • 2 ugotowane na twardo jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 małe jabłko (ok. 100 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej (ok. 20 g)
  • 2 łyżki majonezu (50 g)
  • ½ małego pęczka zielonej pietruszki (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Sałatka z camembertem i z orzechami

Ser kroimy w cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami Na końcu posypujemy kruszonymi orzechami Doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >