fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2eabf471-c139-499f-b1e7-b3b96ee55024-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
  • Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
  • Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
  • Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
  • Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
  • Szynkę kroimy w kostkę
  • Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
  • Dodajemy odcedzone ogórki
  • Dodajemy pokrojone jajka
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Dodajemy majonez i musztardę
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Dodajemy szynkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – czytaj opis zawarty w piktogramach.

Uwagi

Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ może to doprowadzić do powstania zbitej masy.

Ostrożnie używamy soli. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 marchewka (60 g)
  • 150 g wędzonej szynki
  • ½ pietruszka (40 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • ½ ziemniaka (45 g)
  • 1 ugotowane na twardo jajko (ok. 51 g)
  • ½ jabłka (90 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki musztardy sarepskiej (5 g)
  • 1 łyżka majonezu (25 g)
  • ¼ małego pęczka zielonej pietruszki (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >