Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
- Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
- Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
- Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
- Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
- Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
- Szynkę kroimy w kostkę
- Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
- Dodajemy odcedzone ogórki
- Dodajemy pokrojone jajka
- Dodajemy pokrojone jabłko
- Dodajemy majonez i musztardę
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Dodajemy szynkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – czytaj opis zawarty w piktogramach.
Uwagi
Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ może to doprowadzić do powstania zbitej masy.
Ostrożnie używamy soli. Warto sałatkę spróbować jeszcze raz za jakiś czas i wtedy ewentualnie dosolić.
Autor
Lista składników
- 1 marchewka (60 g)
- 150 g wędzonej szynki
- ½ pietruszka (40 g)
- ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
- ½ ziemniaka (45 g)
- 1 ugotowane na twardo jajko (ok. 51 g)
- ½ jabłka (90 g)
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- ½ płaskiej łyżeczki musztardy sarepskiej (5 g)
- 1 łyżka majonezu (25 g)
- ¼ małego pęczka zielonej pietruszki (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Leczo na ostro
W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z dzikiem
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…
WIĘCEJ >