fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2eabf471-c139-499f-b1e7-b3b96ee55024-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka
  • Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut
  • Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda
  • Ugotowane wcześniej jajka obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Pietruszkę płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy
  • Bierzemy garnek z ugotowanymi warzywami i odlewamy gorącą wodę do zlewu
  • Zalewamy warzywa zimną wodą z kranu, czekamy chwilę aż ostygną
  • Szynkę kroimy w kostkę
  • Obieramy wszystkie ugotowane warzywa i kroimy w kostkę
  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej pokrojone warzywa
  • Dodajemy odcedzone ogórki
  • Dodajemy pokrojone jajka
  • Dodajemy pokrojone jabłko
  • Dodajemy majonez i musztardę
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Dodajemy szynkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Konieczniej zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki jarzynowej.

Nie należy zbyt mocno i zbyt długo mieszać sałatki, ponieważ może to doprowadzić do powstania zbitej masy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Jabłko (świeże) (90 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Seler korzeń (45 g)
  • Ziemniak (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Majonez (25 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (6 g)
  • Musztarda (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owoce jagodowe

Owoce umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…

WIĘCEJ >