fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4888e6f4-4cc1-4926-a368-9e52ba69fab6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obrać
  • Brokuł i kalafior podzielić na różyczki
  • Brukselki oczyścić
  • Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli
  • Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę
  • Gotujemy 10 min
  • Dorzucamy do garnka kalafior, brokuł
  • Gotujemy 8 min
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową warzywa i wrzucamy do garnka z zimną wodą na 5 minut
  • Wyjmujemy warzywa na sito i odcedzamy z wody przez 5 minut
  • Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Układamy sałatkę na talerzu
  • Dekorujemy cykorią
  • Dokładamy roszponkę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i pomidorów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Sałatka

  • Kalafior (200 g)
  • Brokuł (100 g)
  • Brukselka (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Marchew (45 g)
  • Musztarda (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Dekoracja

  • Pomidor (170 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Sałata roszponka (25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką

Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >