Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obrać
- Brokuł i kalafior podzielić na różyczki
- Brukselki oczyścić
- Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli
- Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę
- Gotujemy 10 min
- Dorzucamy do garnka kalafior, brokuł
- Gotujemy 8 min
- Wyjmujemy łyżką cedzakową warzywa i wrzucamy do garnka z zimną wodą na 5 minut
- Wyjmujemy warzywa na sito i odcedzamy z wody przez 5 minut
- Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i wrzucamy do miski
- Dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
- Układamy sałatkę na talerzu
- Dekorujemy cykorią
- Dokładamy roszponkę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i pomidora do potraw.
Uwagi
Do sałatki można dodać ugotowane jajka lub inne dodatki według preferencji.
Autor
Lista składników
- 4 różyczki brokuła (100 g)
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- 1 łyżka musztardy (20 g)
- 6 brukselek (102 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ½ cykorii (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wolnowarzony schab z warzywami
Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę. Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy
Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko
Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki
WIĘCEJ >Pączki bekonowe
Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy ‚lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.
WIĘCEJ >