Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obrać
- Brokuł i kalafior podzielić na różyczki
- Brukselki oczyścić
- Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli
- Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę
- Gotujemy 10 min
- Dorzucamy do garnka kalafior, brokuł
- Gotujemy 8 min
- Wyjmujemy łyżką cedzakową warzywa i wrzucamy do garnka z zimną wodą na 5 minut
- Wyjmujemy warzywa na sito i odcedzamy z wody przez 5 minut
- Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i wrzucamy do miski
- Dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
- Układamy sałatkę na talerzu
- Dekorujemy cykorią
- Dokładamy roszponkę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i pomidorów. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Kalafior (200 g)
- Brokuł (100 g)
- Brukselka (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Marchew (45 g)
- Musztarda (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Dekoracja
- Pomidor (170 g)
- Cykoria (40 g)
- Sałata roszponka (25 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką
Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.
WIĘCEJ >Jabłkowe szczęki
Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni
WIĘCEJ >