fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4888e6f4-4cc1-4926-a368-9e52ba69fab6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obrać
  • Brokuł i kalafior podzielić na różyczki
  • Brukselki oczyścić
  • Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli
  • Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę
  • Gotujemy 10 min
  • Dorzucamy do garnka kalafior, brokuł
  • Gotujemy 8 min
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową warzywa i wrzucamy do garnka z zimną wodą na 5 minut
  • Wyjmujemy warzywa na sito i odcedzamy z wody przez 5 minut
  • Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy musztardę, oliwę, sól i pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
  • Układamy sałatkę na talerzu
  • Dekorujemy cykorią
  • Dokładamy roszponkę i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i pomidora do potraw.

Uwagi

Do sałatki można dodać ugotowane jajka lub inne dodatki według preferencji.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 6 brukselek (102 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…

WIĘCEJ >

Szpinak pieczony w papryce

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Sałatka z prosciutto

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…

WIĘCEJ >