fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd1906d99-796d-417c-b537-695af17c0057

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

Przygotowanie

  • W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę
  • Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym – przez około 20 minut w temp. 180 st. C
  • Po upieczeniu dodajemy do sałatki
  • W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy, dodajemy sól kłodawską i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę
  • Miksujemy
  • Powstały „sos” dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy
  • Opcjonalnie skrapiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Zainspiruj się równie smacznymi propozycjami przyrządzenia sałatki z indyka – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 czerwona cebula (200 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 2 liście sałaty lodowej (80 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 200 g piersi z indyka
  • ½ pora (70 g)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (20 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja poszetowe na puree z dyni

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…

WIĘCEJ >

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Włączamy piekarnik na 180 stopni Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły Gruszkę kroimy na pół Wycinamy gniazdo…

WIĘCEJ >

Pieczony omlet

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Jajka roztrzepujemy z rozpuszczoną pastą kokosową (lub mascarpone jeśli jemy nabiał) Masło owijamy szynką i układamy w naczyniu żaroodpornym Zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez 25 minut.

WIĘCEJ >

Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami

Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…

WIĘCEJ >