fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd1906d99-796d-417c-b537-695af17c0057
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

Przygotowanie

  • W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę
  • Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym – przez około 20 minut w temp. 180 st. C
  • Po upieczeniu dodajemy do sałatki
  • W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy, dodajemy sól kłodawską i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę
  • Miksujemy
  • Powstały „sos” dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy
  • Opcjonalnie skrapiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Indyk pierś (270 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Sałata lodowa (80 g)
  • Por (70 g)
  • Marchew (45 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z (…)

WIĘCEJ >