fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd1906d99-796d-417c-b537-695af17c0057
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

Przygotowanie

  • W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę
  • Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym – przez około 20 minut w temp. 180 st. C
  • Po upieczeniu dodajemy do sałatki
  • W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy, dodajemy sól kłodawską i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę
  • Miksujemy
  • Powstały „sos” dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy
  • Opcjonalnie skrapiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Indyk pierś (270 g)
  • Kalafior (świeży) (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Sałata lodowa (80 g)
  • Por (70 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (6 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…

WIĘCEJ >

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Wołowina z marchewką i imbirem

Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >