Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym
Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym
Przygotowanie
- W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę
- Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym – przez około 20 minut w temp. 180 st. C
- Po upieczeniu dodajemy do sałatki
- W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafior do miękkości, odcedzamy, dodajemy sól kłodawską i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę
- Miksujemy
- Powstały „sos” dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy
- Opcjonalnie skrapiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Zainspiruj się równie smacznymi propozycjami przyrządzenia sałatki z indyka – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 czerwona cebula (200 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 2 liście sałaty lodowej (80 g)
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 200 g piersi z indyka
- ½ pora (70 g)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (20 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Steki grillowane
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu Smażymy stek po 5 minut z obu stron Przyprawiamy solą i pieprzem Podajemy z dowolnymi warzywami
WIĘCEJ >Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym
Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą
Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…
WIĘCEJ >