Sałatka z indykiem
Sałatka z indykiem
Przygotowanie
- Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Sałatę mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i obranym na ‘makaron warzywny’ ogórkiem (można również pokroić w zwykłe plasterki).
- Dodajemy mięso, łyżeczkę chilli i sok z cytryny. Całość polewamy olejem konopnym.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz przyrządzić inną równie smaczną sałatkę – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 600 g piersi indyka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
- 1 łyżeczka oregano (4 g)
- 50 g rukoli
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 3 liście sałaty lodowej (120 g)
- 2 papryki szpiczaste (220 g)
- 1 ogórek zielony (190 g)
- 1 łyżeczka chilli (4 g)
- 4 łyżki oleju konopnego (32 g)
- Sok z 1 cytryny (80 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…
WIĘCEJ >Gulasz z marchewką
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym lub oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę i kilka łyżek wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Pilnujemy, by się nie…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…
WIĘCEJ >Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >