fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z kurczaka i cukinii

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-23

Sałatka z kurczaka i cukinii

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  • Mięso z kurczaka kroimy w kostkę.
  • Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski.
  • Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i przyprawy. Dusimy do miękkości.
  • W miseczce mieszamy majonez, sok z cytryny i czosnek. 
  • Mieszamy kurczaka, sos i cukinię na ciepło.
  • Podanie: na talerzu układamy sałatę, na nią porcję kurczaka z cukinią i posypujemy całość orzechami.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu oraz orzechów do potraw. Więcej na ten temat warto poczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się powyższymi propozycjami sałatek, które są równie smaczne – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 małe piersi z kurczaka (600 g)
  • 2 cukinie (600 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżka oregano (4 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 6 łyżek majonezu (150 g)
  • 1 sałata rzymska (370 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sok z 2 cytryn (160 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 garść ulubionych orzechów np. włoskich (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w majonezie z warzywami

Ugotowane wcześniej jajka kroimy na pół, układamy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę Mieszamy oliwę z majonezem Wszystkie składniki układamy w dowolny sposób

WIĘCEJ >

Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >