fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z kurczaka i jabłek

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-14

Sałatka z kurczaka i jabłek

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut
  • Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę
  • Selera i awokado kroimy w kostkę
  • Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę
  • Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce
  • W osobnej miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz
  • Łączymy wszystkie składniki z sosem

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej informacji znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się innymi sałatkami z kurczakiem, które są równie smaczne – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • ½ białej cebuli (100 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…

WIĘCEJ >

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >