fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z kurczaka i jabłek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57fd9f1e-1ed3-4999-bb7e-ad8fafcd14eb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z kurczaka i jabłek

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut
  • Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę
  • Selera i awokado kroimy w kostkę
  • Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę
  • Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce
  • W osobnej miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz
  • Łączymy wszystkie składniki z sosem

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej informacji znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się innymi sałatkami z kurczakiem, które są równie smaczne – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • ½ białej cebuli (100 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…

WIĘCEJ >

Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado

Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >