fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z kurczaka i jabłek

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-14

Sałatka z kurczaka i jabłek

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut
  • Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę
  • Selera i awokado kroimy w kostkę
  • Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę
  • Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce
  • W osobnej miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz
  • Łączymy wszystkie składniki z sosem

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej informacji znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się innymi sałatkami z kurczakiem, które są równie smaczne – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 1 jabłko (180 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • ½ białej cebuli (100 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >

Dorsz w mleku kokosowym na warzywach

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…

WIĘCEJ >

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”.  Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…

WIĘCEJ >

Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym

Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy

WIĘCEJ >