fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Meksykańska sałatka z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f5832b5-8952-4004-a95e-2b2a0dd11233
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Meksykańska sałatka z kurczaka

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Papryki i pomidora kroimy w kostkę.
  • W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól i pieprz do smaku.
  • W dużej misce mieszamy kurczaka z papryką i cebulą. Dodajemy sos majonezowy i delikatnie mieszamy. 

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu uwzględnij pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Zainspiruj się innymi propozycjami sałatek z kurczakiem, które są równie smaczne.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 małe piersi z kurczaka (400 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • Opcjonalnie: 1 ostra papryczka jalapeno (20 g)
  • 4 łyżki majonezu (100 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 łyżeczka papryka ostra w proszku (3 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >