fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Meksykańska sałatka z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-9

Meksykańska sałatka z kurczaka

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Papryki i pomidora kroimy w kostkę.
  • W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól i pieprz do smaku.
  • W dużej misce mieszamy kurczaka z papryką i cebulą. Dodajemy sos majonezowy i delikatnie mieszamy. 

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu uwzględnij pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Zainspiruj się innymi propozycjami sałatek z kurczakiem, które są równie smaczne.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 małe piersi z kurczaka (400 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • Opcjonalnie: 1 ostra papryczka jalapeno (20 g)
  • 4 łyżki majonezu (100 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 łyżeczka papryka ostra w proszku (3 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >