fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Meksykańska sałatka z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7f5832b5-8952-4004-a95e-2b2a0dd11233
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Meksykańska sałatka z kurczaka

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Papryki i pomidora kroimy w kostkę.
  • W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól i pieprz do smaku.
  • W dużej misce mieszamy kurczaka z papryką i cebulą. Dodajemy sos majonezowy i delikatnie mieszamy. 

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu uwzględnij pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Zainspiruj się innymi propozycjami sałatek z kurczakiem, które są równie smaczne.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 małe piersi z kurczaka (400 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 czerwona papryka (230 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • Opcjonalnie: 1 ostra papryczka jalapeno (20 g)
  • 4 łyżki majonezu (100 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 łyżeczka papryka ostra w proszku (3 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina duszona w warzywach

Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…

WIĘCEJ >

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…

WIĘCEJ >

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…

WIĘCEJ >