Sałatka z mango, granatem i awokado
Sałatka z mango, granatem i awokado
Przygotowanie
- Warzywa i owoce dokładnie myjemy
- Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski
- Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę
- Posypujemy pestkami granatu
- Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą
- Tak przyrządzonym sosem polewamy sałatkę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w opisach piktogramów.
Uwagi
W powiązanych przepisach zainspiruj się inną sałatką z wykorzystaniem awokado.
Autor
Lista składników
- 1 dojrzałe awokado (140 g)
- 1 dojrzałe mango (280 g)
- 1 granat (100 g)
- 2 duże garście rukoli (40 g)
- 1 główka sałaty masłowej (210 g)
- 1 pęczek szczypiorku (20 g)
- 1 ogórek zielony (180 g)
- Sok z ½ limonki (50 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielona zupa
Szpinak i rukolę gotujemy w wodzie przez 10 minut Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i przyprawy Całość blendujemy Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia Jeżeli chcemy zagęścić zupę, dodajemy oddzielone wcześniej od…
WIĘCEJ >Zupa ziemniaczana
Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w dużą kostkę Na maśle klarowanego podsmażamy cebulę i ziemniaki Dodajemy łyżeczkę curry W osobnym garnku gotujemy w bulionie marchewkę i por Po 15 minutach dodajemy podsmażone ziemniaki…
WIĘCEJ >Shake z kaki
Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Chleb kokosowy
Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem.
WIĘCEJ >