Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu.
- Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 50 minut lub do miękkości (zależnie od wielkości kawałków). Mieszając co 15-20 minut.
- Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem, sokiem z połowy cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Podanie: na szpinaku układamy pieczone buraki i bataty, posypujemy rukolą i polewamy sosem.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie.
Autor
Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 4 średnie buraki (420 g)
- 2 bataty (460 g)
- 1 łyżeczka rozmarynu (2 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 1 łyżka pestek dyni (15 g)
- 2 garści świeżego szpinaku (40 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 1 łyżka octu jabłkowego (6 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik
Podobne tematy
Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…
WIĘCEJ >Capresse z sosem z granatów – sałatka
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >