fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c89950361-cabb-46d8-bfd5-755bdc9b8caa
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy 50 minut lub do miękkości (zależnie od wielkości kawałków). Mieszając co 15-20 minut.
  • Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem, sokiem z połowy cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Podanie: na szpinaku układamy pieczone buraki i bataty, posypujemy rukolą i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Batat (460 g)
  • Burak (świeży) (420 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Szpinak (świeży) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Rukola (20 g)
  • Pestki dyni łuskane (15 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…

WIĘCEJ >

Flatbread

Wszystkie składniki mieszamy razem lub miksujemy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na 180 st. C Rozlewamy masę na papierze na kształt prostokąta (możemy użyć też kwadratowej formy do pieczenia). Pieczemy nasz…

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >