Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu.
- Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy 50 minut lub do miękkości (zależnie od wielkości kawałków). Mieszając co 15-20 minut.
- Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem, sokiem z połowy cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Podanie: na szpinaku układamy pieczone buraki i bataty, posypujemy rukolą i polewamy sosem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Batat (460 g)
- Burak (świeży) (420 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Cytryna (40 g)
- Szpinak (świeży) (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Rukola (20 g)
- Pestki dyni łuskane (15 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…
WIĘCEJ >Prosta gryczanka z malinami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy kaszę oraz przyprawy i mieszamy Wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy len oraz żółtka Gryczankę przelewamy do miski, posypujemy malinami i polewamy syropem
WIĘCEJ >Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >
Bardzo dobre 🙂