fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c89950361-cabb-46d8-bfd5-755bdc9b8caa
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy 50 minut lub do miękkości (zależnie od wielkości kawałków). Mieszając co 15-20 minut.
  • Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem, sokiem z połowy cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Podanie: na szpinaku układamy pieczone buraki i bataty, posypujemy rukolą i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 średnie buraki (420 g)
  • 2 bataty (460 g)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (2 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżka pestek dyni (15 g)
  • 2 garści świeżego szpinaku (40 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >