fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-25

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu.
  • Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy 50 minut lub do miękkości (zależnie od wielkości kawałków). Mieszając co 15-20 minut.
  • Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem, sokiem z połowy cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Podanie: na szpinaku układamy pieczone buraki i bataty, posypujemy rukolą i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 średnie buraki (420 g)
  • 2 bataty (460 g)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (2 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżka pestek dyni (15 g)
  • 2 garści świeżego szpinaku (40 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowa gryczanka

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…

WIĘCEJ >

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami wieprzowymi

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić…

WIĘCEJ >

Sałatka wiosenna, bazowa

Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem 

WIĘCEJ >