fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z buraków z kozim serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b60755a-6843-44bc-8c1b-3244653cc0a9-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z buraków z kozim serem

Przygotowanie

Sałatka:

  • Gruszkę pokroić w plastry
  • Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu
  • Na środku ułożyć plastry gruszki
  • Posypać grzankami ze smalcu
  • Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach
  • Polać 1 porcją sosu z granatów

Sos (na około 8 porcji):

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do naczynia
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut, do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Ser kozi twarogowy (200 g)
  • Burak marynowany (200 g)
  • Gruszka (130 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Granat (12 g)
  • Koper (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Musztarda (5 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z jarmużu

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…

WIĘCEJ >

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…

WIĘCEJ >