Sałatka z buraków z kozim serem
Sałatka z buraków z kozim serem
Przygotowanie
Sałatka:
- Gruszkę pokroić w plastry
- Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu
- Na środku ułożyć plastry gruszki
- Posypać grzankami ze smalcu
- Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach
- Polać 1 porcją sosu z granatów
Sos (na około 8 porcji):
- Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
- Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu żeby powypadały z niego pestki
- Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
- Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i dodać do naczynia
- Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Dodajemy pestki granatu
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sekund
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Sos możesz przechowywać w lodówce w słoiku lub w innym naczyniu nawet przez kilka dni.
Autor
Lista składników
- 100 g buraków marynowanych
- 4 plastry koziego sera (100 g)
- 2 łyżki grzanek ze smalcu (24 g)
- ½ gruszki (65 g)
- 3 łyżki sosu z granatów (30 ml)
Sos (na około 8 porcji)
- 2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin (500 ml)
- 1 pęczek pietruszki (40 g)
- 1 pęczek koperku (40 g)
- 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
- 4 łyżki octu jabłkowego (24 g)
- 1 łyżka musztardy (20 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- ½ granatu (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz z serc wieprzowych
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…
WIĘCEJ >Rwana wieprzowina (pulled pork)
Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…
WIĘCEJ >Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >Sałatka morska z wędzonym łososiem
Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >