fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z buraków z kozim serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b60755a-6843-44bc-8c1b-3244653cc0a9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z buraków z kozim serem

Przygotowanie

Sałatka:

  • Gruszkę pokroić w plastry
  • Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu
  • Na środku ułożyć plastry gruszki
  • Posypać grzankami ze smalcu
  • Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach
  • Polać 1 porcją sosu z granatów

Sos (na około 8 porcji):

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do naczynia
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sos możesz przechowywać w lodówce w słoiku lub w innym naczyniu nawet przez kilka dni.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g buraków marynowanych
  • 4 plastry koziego sera (100 g)
  • 2 łyżki grzanek ze smalcu (24 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • 3 łyżki sosu z granatów (30 ml)

Sos (na około 8 porcji)

  • 2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin (500 ml)
  • 1 pęczek pietruszki (40 g)
  • 1 pęczek koperku (40 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 4 łyżki octu jabłkowego (24 g)
  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • ½ granatu (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Łyżka drewniana, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…

WIĘCEJ >

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >