fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z buraków z kozim serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b60755a-6843-44bc-8c1b-3244653cc0a9-1

Sałatka z buraków z kozim serem

Przygotowanie

Sałatka:

  • Gruszkę pokroić w plastry
  • Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu
  • Na środku ułożyć plastry gruszki
  • Posypać grzankami ze smalcu
  • Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach
  • Polać 1 porcją sosu z granatów

Sos (na około 8 porcji):

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do naczynia
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sos możesz przechowywać w lodówce w słoiku lub w innym naczyniu nawet przez kilka dni.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 15
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g buraków marynowanych
  • 4 plastry koziego sera (100 g)
  • 2 łyżki grzanek ze smalcu (24 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • 3 łyżki sosu z granatów (30 ml)

Sos (na około 8 porcji)

  • 2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin (500 ml)
  • 1 pęczek pietruszki (40 g)
  • 1 pęczek koperku (40 g)
  • 4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 4 łyżki octu jabłkowego (24 g)
  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • ½ granatu (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Łyżka drewniana, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >

Kefir jogurtowy

Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >