fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z buraków z kozim serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b60755a-6843-44bc-8c1b-3244653cc0a9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z buraków z kozim serem

Przygotowanie

Sałatka:

  • Gruszkę pokroić w plastry
  • Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu
  • Na środku ułożyć plastry gruszki
  • Posypać grzankami ze smalcu
  • Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach
  • Polać 1 porcją sosu z granatów

Sos (na około 8 porcji):

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do naczynia
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut, do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Ser kozi twarogowy (200 g)
  • Burak marynowany (200 g)
  • Gruszka (130 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Granat (12 g)
  • Koper (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Musztarda (5 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałatach Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i położyć na sałatach Dodać…

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >