fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z buraków z kozim serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5b60755a-6843-44bc-8c1b-3244653cc0a9-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z buraków z kozim serem

Przygotowanie

Sałatka:

  • Gruszkę pokroić w plastry
  • Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu
  • Na środku ułożyć plastry gruszki
  • Posypać grzankami ze smalcu
  • Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach
  • Polać 1 porcją sosu z granatów

Sos (na około 8 porcji):

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i dodać do naczynia
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut, do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Sałatka

  • Ser twarogowy kozi (200 g)
  • Burak marynowany (200 g)
  • Gruszka (130 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Granat (12 g)
  • Koper (świeży) (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Musztarda (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >

Pasta gryczana

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >