Sałatka z buraków z kozim serem
Sałatka z buraków z kozim serem
Przygotowanie
Sałatka:
- Gruszkę pokroić w plastry
- Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu
- Na środku ułożyć plastry gruszki
- Posypać grzankami ze smalcu
- Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach
- Polać 1 porcją sosu z granatów
Sos (na około 8 porcji):
- Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
- Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu żeby powypadały z niego pestki
- Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
- Oliwę wlać do naczynia, które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i dodać do naczynia
- Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Dodajemy pestki granatu
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sekund
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Ser twarogowy kozi (200 g)
- Burak marynowany (200 g)
- Gruszka (130 g)
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Granat (12 g)
- Koper (świeży) (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (10 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Musztarda (5 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Rwana wieprzowina (pulled pork)
Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…
WIĘCEJ >Pasta gryczana
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…
WIĘCEJ >Chilli z wieprzowiny
Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….
WIĘCEJ >