fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec i grzanki ze smalcu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9462c915-9779-46ee-914b-37a1d78d5880-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smalec i grzanki ze smalcu

Przygotowanie

  • Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
  • Wkładamy do garnka
  • Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Gotujemy 2 godziny
  • Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
  • Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
  • Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
  • Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki 

Rady dietetyka

Dopasuj składniki przepisu do aktualnie stosowanej diety – poczytaj na temat proponowanych przez nas diet w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc.

Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie_ – przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

(na około 175 g smalcu)

  • 250 g słoniny

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż basmati

Ryż wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…

WIĘCEJ >

Pesto z buraków

Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…

WIĘCEJ >