fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec i grzanki ze smalcu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9462c915-9779-46ee-914b-37a1d78d5880-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smalec i grzanki ze smalcu

Przygotowanie

  • Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
  • Wkładamy do garnka
  • Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Gotujemy 2 godziny
  • Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
  • Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
  • Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
  • Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc czasu.

Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Słonina z dzika (surowa) (250 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Sitko, Słoiczek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowy krem daktylowy

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Słonecznik – ziarno

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Bulion kostny

Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody) Gotujemy na małym ogniu od 8 do…

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na małym ogniu Sos gotujemy ciągle mieszając, aż do redukcji (przez ok. 20 minut) i odstawiamy do ostygnięcia Podajemy z ulubionymi dodatkami np.jako sos do pizzy lub makaronu…

WIĘCEJ >