fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec i grzanki ze smalcu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9462c915-9779-46ee-914b-37a1d78d5880-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Smalec i grzanki ze smalcu

Przygotowanie

  • Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
  • Wkładamy do garnka
  • Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Gotujemy 2 godziny
  • Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
  • Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
  • Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
  • Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc czasu.

Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Słonina z dzika (surowa) (250 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Sitko, Słoiczek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nutella z daktyli

Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).

WIĘCEJ >

Majonez z kalafiora

Ugotowany na parze kalafior, po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około ½ łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny.

WIĘCEJ >

Migdały

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Chrupiące krakersy z parmezanu

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko nacieramy go tłuszczem Parmezan przenosimy na blachę (robimy kilka równych kopców z parmezanu w równych odległościach i delikatnie „rozsmarowujemy”, tak żeby…

WIĘCEJ >