Smalec i grzanki ze smalcu
Smalec i grzanki ze smalcu
Przygotowanie
- Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
- Wkładamy do garnka
- Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
- Co jakiś czas mieszamy
- Gotujemy 2 godziny
- Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
- Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
- Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
- Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Dopasuj składniki przepisu do aktualnie stosowanej diety – poczytaj na temat proponowanych przez nas diet w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc.
Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie_ – przepis znajduje się powyżej.
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 9
Trudność: Średni
Lista składników
(na około 175 g smalcu)
- 250 g słoniny
Potrzebny sprzęt
Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Sitko
Podobne tematy
Sos vinaigrette AIP z awokado
Awokado obrać, wyrzucić pestkę i skórę Miąższ awokado wrzucić do naczynia w którym będziemy miksować Dodać resztę składników i zmiksować
WIĘCEJ >Sos miętowy
Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia. Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka. Całość blendujemy z miętą i solą. Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.
WIĘCEJ >