Smalec i grzanki ze smalcu
Smalec i grzanki ze smalcu
Przygotowanie
- Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
- Wkładamy do garnka
- Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
- Co jakiś czas mieszamy
- Gotujemy 2 godziny
- Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
- Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
- Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
- Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc czasu.
Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.
Autor
Lista składników
- Słonina z dzika (surowa) (250 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Surówka z selera korzeniowego z ananasem
Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.
WIĘCEJ >Zielona sałatka
Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski. Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do…
WIĘCEJ >Chleb bananowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…
WIĘCEJ >Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna
Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…
WIĘCEJ >