fbpx
logo
Szukaj
open close

Smalec i grzanki ze smalcu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9462c915-9779-46ee-914b-37a1d78d5880-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Smalec i grzanki ze smalcu

Przygotowanie

  • Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
  • Wkładamy do garnka
  • Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Gotujemy 2 godziny
  • Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
  • Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
  • Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
  • Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc czasu.

Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Słonina z dzika (surowa) (250 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Sitko, Słoiczek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette balsamiczny

Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek Dodajemy musztardę Pietruszkę kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie trzeba drobno siekać, tylko trochę pokroić, żeby blender miał łatwiej) i…

WIĘCEJ >

Pasta z czerwonej soczewicy

Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy osoloną…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >