fbpx
logo
Szukaj
open close

Smalec i grzanki ze smalcu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9462c915-9779-46ee-914b-37a1d78d5880-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smalec i grzanki ze smalcu

Przygotowanie

  • Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
  • Wkładamy do garnka
  • Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
  • Co jakiś czas mieszamy
  • Gotujemy 2 godziny
  • Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
  • Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
  • Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
  • Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc czasu.

Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 1
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Słonina z dzika (surowa) (250 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Sitko, Słoiczek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >

Smalec czosnkowy

Słoninę wrzucamy do suchego garnka Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz (…)

WIĘCEJ >