Smalec i grzanki ze smalcu
Smalec i grzanki ze smalcu
Przygotowanie
- Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku
- Wkładamy do garnka
- Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień
- Co jakiś czas mieszamy
- Gotujemy 2 godziny
- Cedzimy tłuszcz przez metalowe cienkie sito do czystego garnka
- Skwarki zostawiamy na sitku aż całkowicie odcieknie tłuszcz, czyli jakąś godzinę
- Płynny tłuszcz gdy już trochę ostygnie, czyli tak po godzinie, można przelać do słoika (wcześniej słoik pęknie)
- Zimne skwarki przesypujemy do pudełka i wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Dopasuj składniki przepisu do aktualnie stosowanej diety – poczytaj na temat proponowanych przez nas diet w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Smalec i skwarki mogą być przechowywane w lodówce nawet przez miesiąc.
Smalec możesz podać z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie_ – przepis znajduje się powyżej.
Autor
Lista składników
(na około 175 g smalcu)
- 250 g słoniny
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż basmati
Ryż wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >Pasta kasztanowa
Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.
WIĘCEJ >Pasta z awokado
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…
WIĘCEJ >Pesto z buraków
Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…
WIĘCEJ >