fbpx
logo
Szukaj
open close

Smalec czosnkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c50b99a-e646-4ba1-baaf-508f46c388ef-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smalec czosnkowy

Przygotowanie

  • Słoninę wrzucamy do suchego garnka
  • Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu
  • Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz
  • Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło
  • Po mniej więcej 90 min uzyskamy tłuszcz z pływającymi złotymi skwarkami
  • Wyłączamy palnik i czekamy aż tłuszcz trochę przestygnie
  • Po mniej więcej godzinie przecedzamy tłuszcz przez sito
  • Skwarki jak wystygną przekładamy do pudełka i będziemy mieli jako posypkę np. do sałatek zamiast grzanek
  • Smalec ma być płynny, ale NIE GORĄCY!
  • Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Miksujemy czosnek ze smalcem na gładką masę 

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia smalcu oraz przepis na domowy chleb gryczany, który możesz posłużyć jako dodatek do smalcu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 10
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Słonina z dzika (surowa) (500 g)
  • Czosnek (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…

WIĘCEJ >

Chleb pytlowy z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >