fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec czosnkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c50b99a-e646-4ba1-baaf-508f46c388ef-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smalec czosnkowy

Przygotowanie

  • Słoninę wrzucamy do suchego garnka
  • Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu
  • Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz
  • Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło
  • Po mniej więcej 90 min uzyskamy tłuszcz z pływającymi złotymi skwarkami
  • Wyłączamy palnik i czekamy aż tłuszcz trochę przestygnie
  • Po mniej więcej godzinie przecedzamy tłuszcz przez sito
  • Skwarki jak wystygną przekładamy do pudełka i będziemy mieli jako posypkę np. do sałatek zamiast grzanek
  • Smalec ma być płynny, ale NIE GORĄCY!
  • Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Miksujemy czosnek ze smalcem na gładką masę 

Rady dietetyka

Smalec możesz spożyć z domowym chlebem gryczanym na zakwasie (powiązany przepis). Jeśli nie masz czasu, możesz kupić pieczywo gryczane lub 100% żytnie.

Uwagi

Możesz również przyrządzić taki smalec z dodatkiem jabłka (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
  • 500 g mielonej słoniny z dzika lub wieprzowej

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Orzechy laskowe

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Sos miętowy

Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia. Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka. Całość blendujemy z miętą i solą. Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.

WIĘCEJ >

Sos z zielonego pieprzu

Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu  Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

WIĘCEJ >

Majonez z kalafiora

Ugotowany na parze kalafior, po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około ½ łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny.

WIĘCEJ >