fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec czosnkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c50b99a-e646-4ba1-baaf-508f46c388ef-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smalec czosnkowy

Przygotowanie

  • Słoninę wrzucamy do suchego garnka
  • Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu
  • Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz
  • Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło
  • Po mniej więcej 90 min uzyskamy tłuszcz z pływającymi złotymi skwarkami
  • Wyłączamy palnik i czekamy aż tłuszcz trochę przestygnie
  • Po mniej więcej godzinie przecedzamy tłuszcz przez sito
  • Skwarki jak wystygną przekładamy do pudełka i będziemy mieli jako posypkę np. do sałatek zamiast grzanek
  • Smalec ma być płynny, ale NIE GORĄCY!
  • Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Miksujemy czosnek ze smalcem na gładką masę 

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia smalcu oraz przepis na domowy chleb gryczany, który możesz posłużyć jako dodatek do smalcu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Słonina z dzika (surowa) (500 g)
  • Czosnek (świeży) (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos z suszonych pomidorów

Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…

WIĘCEJ >

Wegeta warzywna

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki Zieleninę opłukać i otrząsnąć Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy…

WIĘCEJ >

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >