fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec czosnkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c50b99a-e646-4ba1-baaf-508f46c388ef-1

Smalec czosnkowy

Przygotowanie

  • Słoninę wrzucamy do suchego garnka
  • Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu
  • Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz
  • Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło
  • Po mniej więcej 90 min uzyskamy tłuszcz z pływającymi złotymi skwarkami
  • Wyłączamy palnik i czekamy aż tłuszcz trochę przestygnie
  • Po mniej więcej godzinie przecedzamy tłuszcz przez sito
  • Skwarki jak wystygną przekładamy do pudełka i będziemy mieli jako posypkę np. do sałatek zamiast grzanek
  • Smalec ma być płynny, ale NIE GORĄCY!
  • Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Miksujemy czosnek ze smalcem na gładką masę 

Rady dietetyka

Smalec możesz spożyć z domowym chlebem gryczanym na zakwasie (powiązany przepis). Jeśli nie masz czasu, możesz kupić pieczywo gryczane lub 100% żytnie.

Uwagi

Możesz również przyrządzić taki smalec z dodatkiem jabłka (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
  • 500 g mielonej słoniny z dzika lub wieprzowej

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos z suszonych pomidorów

Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do jakiegoś naczynia Zalewamy oliwą Dodajemy czosnek Dodajemy musztardę, miód, ocet Trochę soli i pieprzu Zaczynamy…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli

Orzechy (opcjonalnie podprażone) wrzucamy do blendera i miksujemy na krem. Dorzucamy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli).

WIĘCEJ >