Smalec czosnkowy
Smalec czosnkowy
Przygotowanie
- Słoninę wrzucamy do suchego garnka
- Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu
- Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz
- Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło
- Po mniej więcej 90 min uzyskamy tłuszcz z pływającymi złotymi skwarkami
- Wyłączamy palnik i czekamy aż tłuszcz trochę przestygnie
- Po mniej więcej godzinie przecedzamy tłuszcz przez sito
- Skwarki jak wystygną przekładamy do pudełka i będziemy mieli jako posypkę np. do sałatek zamiast grzanek
- Smalec ma być płynny, ale NIE GORĄCY!
- Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
- Miksujemy czosnek ze smalcem na gładką masę
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia smalcu oraz przepis na domowy chleb gryczany, który możesz posłużyć jako dodatek do smalcu.
Autor
Lista składników
- Słonina z dzika (surowa) (500 g)
- Czosnek (50 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką
Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa
Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…
WIĘCEJ >Chleb pytlowy z dobrej piekarni – kanapki
Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść
WIĘCEJ >