fbpx
logo
Szukaj
open close

Smalec czosnkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c50b99a-e646-4ba1-baaf-508f46c388ef-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smalec czosnkowy

Przygotowanie

  • Słoninę wrzucamy do suchego garnka
  • Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu
  • Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz
  • Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło
  • Po mniej więcej 90 min uzyskamy tłuszcz z pływającymi złotymi skwarkami
  • Wyłączamy palnik i czekamy aż tłuszcz trochę przestygnie
  • Po mniej więcej godzinie przecedzamy tłuszcz przez sito
  • Skwarki jak wystygną przekładamy do pudełka i będziemy mieli jako posypkę np. do sałatek zamiast grzanek
  • Smalec ma być płynny, ale NIE GORĄCY!
  • Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować
  • Miksujemy czosnek ze smalcem na gładką masę 

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia smalcu oraz przepis na domowy chleb gryczany, który możesz posłużyć jako dodatek do smalcu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 2
Porcje: 10
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Słonina z dzika (surowa) (500 g)
  • Czosnek (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >

Smalec i grzanki ze smalcu

Słoninę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym średnim sitku Wkładamy do garnka Ustawiamy na kuchence i ustawiamy mały ogień (…)

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około (…)

WIĘCEJ >