Smalec z jabłkiem
Smalec z jabłkiem
Przygotowanie
- Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać
- Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać
- Topimy słoninę około 1,5 godz.
- Wyłączamy płomień pod słoniną
- Jabłko kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Odlewamy nabierkę gorącego smalcu do jakiegoś garnka
- Wrzucamy do mniejszego garnka cebulę i jabłko
- Podsmażamy 2-3 min
- Przekładamy wszystko razem do dużego garnka
- Lekko solimy, pieprzymy i dajemy majeranek
- Mieszamy, zostawiamy do stężenia
- Jak będzie zimne, wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Uwzględnij każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
Smalec możesz zjeść pieczywem gryczanym na zakwasie domowej roboty – spójrz na podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg zmielonej słoniny
- ½ kwaśnego jabłka (90 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 płaska łyżeczka majeranku (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Muffinki jajeczne z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >Gofry śniadaniowe
Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne). Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do zarumienienia (ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z plastrami pokrojonego pomidora).
WIĘCEJ >Omlet z kiełkami
Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).
WIĘCEJ >Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…
WIĘCEJ >