Smalec z jabłkiem
Smalec z jabłkiem
Przygotowanie
- Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać
- Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać
- Topimy słoninę około 1,5 godz.
- Wyłączamy płomień pod słoniną
- Jabłko kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Odlewamy nabierkę gorącego smalcu do jakiegoś garnka
- Wrzucamy do mniejszego garnka cebulę i jabłko
- Podsmażamy 2-3 min
- Przekładamy wszystko razem do dużego garnka
- Lekko solimy, pieprzymy i dajemy majeranek
- Mieszamy, zostawiamy do stężenia
- Jak będzie zimne, wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Słonina wieprzowa (surowa) (500 g)
- Jabłko winne (90 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pizzerki z bakłażana
Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…
WIĘCEJ >Parówki drobiowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >Czipsy z topinambura
Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…
WIĘCEJ >Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich
Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…
WIĘCEJ >