fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec z jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cea9600aa-d088-413d-93fa-d4d56018bf1f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smalec z jabłkiem

Przygotowanie

  • Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać
  • Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać
  • Topimy słoninę około 1,5 godz.
  • Wyłączamy płomień pod słoniną
  • Jabłko kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Odlewamy nabierkę gorącego smalcu do jakiegoś garnka
  • Wrzucamy do mniejszego garnka cebulę i jabłko
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Przekładamy wszystko razem do dużego garnka
  • Lekko solimy, pieprzymy i dajemy majeranek
  • Mieszamy, zostawiamy do stężenia
  • Jak będzie zimne, wkładamy do lodówki 

Rady dietetyka

Uwzględnij każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

Smalec możesz zjeść pieczywem gryczanym na zakwasie domowej roboty – spójrz na podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg zmielonej słoniny
  • ½ kwaśnego jabłka (90 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka majeranku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka wędzona z kiszonkami

Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii

WIĘCEJ >

Zapiekanka z dyni i mięsa

Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki Por i cebulę…

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…

WIĘCEJ >

Pudding Chia z musem bananowym

Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6  Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy i…

WIĘCEJ >