fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec z jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cea9600aa-d088-413d-93fa-d4d56018bf1f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Smalec z jabłkiem

Przygotowanie

  • Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać
  • Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać
  • Topimy słoninę około 1,5 godz.
  • Wyłączamy płomień pod słoniną
  • Jabłko kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Odlewamy nabierkę gorącego smalcu do jakiegoś garnka
  • Wrzucamy do mniejszego garnka cebulę i jabłko
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Przekładamy wszystko razem do dużego garnka
  • Lekko solimy, pieprzymy i dajemy majeranek
  • Mieszamy, zostawiamy do stężenia
  • Jak będzie zimne, wkładamy do lodówki 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Słonina wieprzowa (surowa) (500 g)
  • Jabłko winne (90 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Majeranek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pizzerki z bakłażana

Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Czipsy z topinambura

Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…

WIĘCEJ >

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >