fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smalec z jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cea9600aa-d088-413d-93fa-d4d56018bf1f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Smalec z jabłkiem

Przygotowanie

  • Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać
  • Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać
  • Topimy słoninę około 1,5 godz.
  • Wyłączamy płomień pod słoniną
  • Jabłko kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Odlewamy nabierkę gorącego smalcu do jakiegoś garnka
  • Wrzucamy do mniejszego garnka cebulę i jabłko
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Przekładamy wszystko razem do dużego garnka
  • Lekko solimy, pieprzymy i dajemy majeranek
  • Mieszamy, zostawiamy do stężenia
  • Jak będzie zimne, wkładamy do lodówki 

Rady dietetyka

Uwzględnij każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

Smalec możesz zjeść pieczywem gryczanym na zakwasie domowej roboty – spójrz na podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 0,5 kg zmielonej słoniny
  • ½ kwaśnego jabłka (90 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 płaska łyżeczka majeranku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >

Gofry śniadaniowe

Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne). Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do zarumienienia (ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z plastrami pokrojonego pomidora).

WIĘCEJ >

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…

WIĘCEJ >