fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1392e41c-52ef-4386-98cd-7b8edfaa5196-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Przygotowanie

  • Marynowane buraczki nakładamy na talerz
  • Kroimy plastry salcesonu
  • Wydzielamy metkę
  • Mięso kładziemy obok buraków
  • Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu

Marynowane buraki:

  • Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg
  • Dzień wcześniej dokładnie myjemy buraki, wrzucamy je do miski i jeszcze raz myjemy, aż całkowicie pozbędziemy się piasku
  • Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanny
  • Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika do temp.180 stopni
  • Pieczemy 1.5-2h
  • Po półtorej godzinie sprawdzamy czy buraki są miękkie
  • Jeśli nie to jeszcze z pół godziny je pieczemy
  • Upieczone buraki wkładamy do jakiejś miski z zimną wodą, a najlepiej wypełnionej lodem
  • Gdy całkowicie wystygną, obieramy ze skórki
  • Kroimy w cienkie pasterki
  • Plasterki buraków wkładamy do jakiejś miski
  • Zalewamy oliwą z oliwek
  • Dodajemy ocet balsamiczny
  • Solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, przykrywamy i wkładamy na 24 h do lodówki

Rady dietetyka

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 3
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Burak marynowany (200 g)
  • Salceson czarny wieprzowy (100 g)
  • Metka tatarska (40 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i jagodami

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy

WIĘCEJ >

Orzeźwiająca sałatka z melonem

Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….

WIĘCEJ >