fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1392e41c-52ef-4386-98cd-7b8edfaa5196-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Przygotowanie

  • Marynowane buraczki nakładamy na talerz
  • Kroimy plastry salcesonu
  • Wydzielamy metkę
  • Mięso kładziemy obok buraków
  • Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu

Marynowane buraki:

  • Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg
  • Dzień wcześniej dokładnie myjemy buraki, wrzucamy je do miski i jeszcze raz myjemy, aż całkowicie pozbędziemy się piasku
  • Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanny
  • Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika do temp.180 stopni
  • Pieczemy 1.5-2h
  • Po półtorej godzinie sprawdzamy czy buraki są miękkie
  • Jeśli nie to jeszcze z pół godziny je pieczemy
  • Upieczone buraki wkładamy do jakiejś miski z zimną wodą, a najlepiej wypełnionej lodem
  • Gdy całkowicie wystygną, obieramy ze skórki
  • Kroimy w cienkie pasterki
  • Plasterki buraków wkładamy do jakiejś miski
  • Zalewamy oliwą z oliwek
  • Dodajemy ocet balsamiczny
  • Solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, przykrywamy i wkładamy na 24 h do lodówki

Rady dietetyka

Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.

Uwagi

Jeśli nie lubisz – pomiń dodatek skwarków ze smalcu wieprzowego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 plastry czarnego salcesonu (100 g)
  • ½ metki tatarskiej (50 g)
  • 2 marynowane buraki (210 g)
  • 1 łyżka skwarków ze smalcu wieprzowego (20 g)

Marynowane buraki (na 5-6 porcji)

  • 1 kg buraków
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • ½ kieliszka od wódki octu balsamicznego (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy

WIĘCEJ >

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >