Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Przygotowanie
- Marynowane buraczki nakładamy na talerz
- Kroimy plastry salcesonu
- Wydzielamy metkę
- Mięso kładziemy obok buraków
- Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu
Marynowane buraki:
- Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg
- Dzień wcześniej dokładnie myjemy buraki, wrzucamy je do miski i jeszcze raz myjemy, aż całkowicie pozbędziemy się piasku
- Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanny
- Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika do temp.180 stopni
- Pieczemy 1.5-2h
- Po półtorej godzinie sprawdzamy czy buraki są miękkie
- Jeśli nie to jeszcze z pół godziny je pieczemy
- Upieczone buraki wkładamy do jakiejś miski z zimną wodą, a najlepiej wypełnionej lodem
- Gdy całkowicie wystygną, obieramy ze skórki
- Kroimy w cienkie pasterki
- Plasterki buraków wkładamy do jakiejś miski
- Zalewamy oliwą z oliwek
- Dodajemy ocet balsamiczny
- Solimy i pieprzymy
- Mieszamy, przykrywamy i wkładamy na 24 h do lodówki
Rady dietetyka
Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.
Autor
Lista składników
- Burak marynowany (200 g)
- Salceson czarny wieprzowy (100 g)
- Metka tatarska (40 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową
Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.
WIĘCEJ >Pasta musztardowa z białej fasoli
Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
WIĘCEJ >Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…
WIĘCEJ >