Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Przygotowanie
- Marynowane buraczki nakładamy na talerz
- Kroimy plastry salcesonu
- Wydzielamy metkę
- Mięso kładziemy obok buraków
- Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu
Marynowane buraki:
- Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg
- Dzień wcześniej dokładnie myjemy buraki, wrzucamy je do miski i jeszcze raz myjemy, aż całkowicie pozbędziemy się piasku
- Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanny
- Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika do temp.180 stopni
- Pieczemy 1.5-2h
- Po półtorej godzinie sprawdzamy czy buraki są miękkie
- Jeśli nie to jeszcze z pół godziny je pieczemy
- Upieczone buraki wkładamy do jakiejś miski z zimną wodą, a najlepiej wypełnionej lodem
- Gdy całkowicie wystygną, obieramy ze skórki
- Kroimy w cienkie pasterki
- Plasterki buraków wkładamy do jakiejś miski
- Zalewamy oliwą z oliwek
- Dodajemy ocet balsamiczny
- Solimy i pieprzymy
- Mieszamy, przykrywamy i wkładamy na 24 h do lodówki
Rady dietetyka
Dopasuj składniki tego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy opisujące każdą potrawę.
Autor
Lista składników
- Burak marynowany (200 g)
- Salceson czarny wieprzowy (100 g)
- Metka tatarska (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…
WIĘCEJ >Gryczanka z jogurtem i jagodami
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy
WIĘCEJ >Orzeźwiająca sałatka z melonem
Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.
WIĘCEJ >Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….
WIĘCEJ >