fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1392e41c-52ef-4386-98cd-7b8edfaa5196
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku)
  • Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz.
  • Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są miękkie, jeśli nie-pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Upieczone buraki wkładamy do miski z zimną wodą i czekamy, aż ostygną, a następnie obieramy ze skóry
  • Obrane buraki kroimy w cienkie plastry i wkładamy do płaskiego naczynia
  • Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
  • Następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z burakami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (1000 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ocet balsamiczny (20 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >