fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd14399fa-739b-4136-b9e5-8bd31c299879
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku)
  • Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz.
  • Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są miękkie, jeśli nie-pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Upieczone buraki wkładamy do miski z zimną wodą i czekamy, aż ostygną, a następnie obieramy ze skóry
  • Obrane buraki kroimy w cienkie plastry i wkładamy do płaskiego naczynia
  • Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
  • Następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z burakami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (1000 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ocet balsamiczny (20 ml)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegeta warzywna

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki Zieleninę opłukać i otrząsnąć Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy…

WIĘCEJ >

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >