fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-2-3

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Przygotowanie

  • Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej
  • Wrzucić posiekane jajka do miski
  • Dodać sos
  • Dodać szczypiorek
  • Zamieszać i spróbować
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem
  • Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do miski
  • Dodać oliwę i ocet balsamiczny
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Wymieszać
  • Buraki rozłożyć na talerzu
  • Na środku buraków ułożyć pastę jajeczną 

Rady dietetyka

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, by ugotować je. Jaja nie muszą stać w lodówce – nie popsują się, jeśli będą przechowywane w szafce.

Pastę możesz również podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.

Uwagi

Aby uzyskać kulisty kształt pasty jajecznej, można użyć tzw. O-ringa – tego typu metalowe pierścienie można zakupić w popularnych marketach spożywczych.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia oraz podania podobnych past jajecznych – koniecznie zajrzyj powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
  • 2 upieczone lub ugotowane buraki (ok. 240 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • 1 łyżka szczypiorku (5 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 3 łyżki octu balsamicznego (ok. 18 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi na miksie sałat

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Jogurt kokosowy

Mleko wlewamy do garnuszka Dodajemy żelatynę i mieszamy Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód Dodajemy bakterie jogurtowe Mieszamy Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą Wkładamy…

WIĘCEJ >

Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym

Muffinki: Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Panna cotta:  Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…

WIĘCEJ >