fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-2-3

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Przygotowanie

  • Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej
  • Wrzucić posiekane jajka do miski
  • Dodać sos
  • Dodać szczypiorek
  • Zamieszać i spróbować
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem
  • Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do miski
  • Dodać oliwę i ocet balsamiczny
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Wymieszać
  • Buraki rozłożyć na talerzu
  • Na środku buraków ułożyć pastę jajeczną 

Rady dietetyka

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, by ugotować je. Jaja nie muszą stać w lodówce – nie popsują się, jeśli będą przechowywane w szafce.

Pastę możesz również podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.

Uwagi

Aby uzyskać kulisty kształt pasty jajecznej, można użyć tzw. O-ringa – tego typu metalowe pierścienie można zakupić w popularnych marketach spożywczych.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia oraz podania podobnych past jajecznych – koniecznie zajrzyj powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
  • 2 upieczone lub ugotowane buraki (ok. 240 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • 1 łyżka szczypiorku (5 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 3 łyżki octu balsamicznego (ok. 18 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…

WIĘCEJ >

Jaja poszetowe na puree z dyni

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >