fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Przygotowanie

  • Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej
  • Wrzucić posiekane jajka do miski
  • Dodać sos
  • Dodać szczypiorek
  • Zamieszać i spróbować
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem
  • Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do miski
  • Dodać oliwę i ocet balsamiczny
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Wymieszać
  • Buraki rozłożyć na talerzu
  • Na środku buraków ułożyć pastę jajeczną 

Rady dietetyka

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, by ugotować je. Jaja nie muszą stać w lodówce – nie popsują się, jeśli będą przechowywane w szafce.

Pastę możesz również podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.

Uwagi

Aby uzyskać kulisty kształt pasty jajecznej, można użyć tzw. O-ringa – tego typu metalowe pierścienie można zakupić w popularnych marketach spożywczych.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia oraz podania podobnych past jajecznych – koniecznie zajrzyj powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
  • 2 upieczone lub ugotowane buraki (ok. 240 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • 1 łyżka szczypiorku (5 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 3 łyżki octu balsamicznego (ok. 18 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Nadziewane cukinie

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko

Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki

WIĘCEJ >