Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami
Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami
Przygotowanie
- Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej
- Wrzucić posiekane jajka do miski
- Dodać sos
- Dodać szczypiorek
- Zamieszać i spróbować
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do miski
- Dodać oliwę i ocet balsamiczny
- Lekko posolić i popieprzyć
- Wymieszać
- Buraki rozłożyć na talerzu
- Na środku buraków ułożyć pastę jajeczną
Rady dietetyka
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, by ugotować je. Jaja nie muszą stać w lodówce – nie popsują się, jeśli będą przechowywane w szafce.
Pastę możesz również podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się powyżej.
Uwagi
Aby uzyskać kulisty kształt pasty jajecznej, można użyć tzw. O-ringa – tego typu metalowe pierścienie można zakupić w popularnych marketach spożywczych.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia oraz podania podobnych past jajecznych – koniecznie zajrzyj powyżej.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
- 2 upieczone lub ugotowane buraki (ok. 240 g)
- 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
- 1 łyżka szczypiorku (5 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 3 łyżki octu balsamicznego (ok. 18 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z makreli z chlebem gryczanym
Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >Zapiekanka z dyni i mięsa
Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki Por i cebulę…
WIĘCEJ >Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami
Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie…
WIĘCEJ >Ciasteczka z tapioki
Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól Wsypujemy tyle mąki, tak…
WIĘCEJ >