Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami
Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami
Przygotowanie
- Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej
- Wrzucić posiekane jajka do miski
- Dodać sos
- Dodać szczypiorek
- Zamieszać i spróbować
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do miski
- Dodać oliwę i ocet balsamiczny
- Lekko posolić i popieprzyć
- Wymieszać
- Buraki rozłożyć na talerzu
- Na środku buraków ułożyć pastę jajeczną
Uwagi
Aby uzyskać kulisty kształt pasty jajecznej, można użyć tzw. O-ringu – tego typu metalowe pierścienie można zakupić w marketach spożywczych.
Pastę możesz również podać z grzankami z pieczywa gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Burak (świeży) (210 g)
- Jajo kurze rozm. M (153 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos vinaigrette (20 g)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Płatki migdałowe (10 g)
- Szczypiorek (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa
Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…
WIĘCEJ >Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż
WIĘCEJ >Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >