fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-2-6

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

Przygotowanie

  • Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli
  • Gotujemy 10 min
  • Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda
  • Po chwili obieramy jajka ze skorupki
  • Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować
  • Dodajemy sól, pieprz
  • Dolewamy oliwę
  • Miksujemy przez 15 sek.
  • Dodajemy szczypiorek i mieszamy łyżką lub widelcem
  • Smarujemy pasta kromki gryczane

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj, np. czosnku. Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu). Możesz skorzystać z podpiętych, powiązanych przepisów. Najlepszy będzie chleb na zakwasie – w piekarni szukaj 100% żyta na zakwasie (gdyby gryczany nie był dostępny).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 kromki chleba gryczanego (ok. 50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska

Alergeny

Histamina 3
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >