Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Przygotowanie
- Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie
- Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem
- Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko posolić i popieprzyć
- Plastry marynowanych buraków rozłożyć na talerzu
- Twarożek nałożyć na burakach
- Buraki należy wybrać wielkości piłeczki tenisowej, takie są najsmaczniejsze
- Wrzucić do miski/garnka z zimną wodą na 15 min
- Wyszorować szczoteczką lub czystą gąbką do naczyń
- Wylać wodę i piasek, operację powtórzyć, przepłukać; jak już nie będzie piasku to można odlać wodę
- Każdego buraka osobno owinąć folią aluminiową
- Położyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 1-2 godz.
- Po około półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem, jeśli wchodzi lekko to są upieczone, jeśli jest opór to jeszcze z pół godziny należy piec
- Upieczone buraki wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
- Odwinąć buraki z folii i obrać ze skórki
- Orzechy nerkowca wsypać do miski, zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana
- Buraki obrać i pokroić w plastry
- Buraki włożyć do miski, zalać oliwą i octem balsamicznym, lekko posolić i popieprzyć, przykryć folią/pokrywką, włożyć do lodówki na noc
- Rano nerkowce odcedzić na sitku
- Nerkowce włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki i zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie lekko posolić
- Buraki rozłożyć na talerzu i położyć na nie twarożek
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie twarożków. Klikając serduszko dodasz je do swojej prywatnej książki kucharskiej.
Autor
Lista składników
- Burak (świeży) (250 g)
- Orzech nerkowca (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z buraków
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…
WIĘCEJ >Kokosowy dorsz
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…
WIĘCEJ >Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…
WIĘCEJ >