fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-2-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Przygotowanie

  • Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie
  • Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem
  • Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko posolić i popieprzyć
  • Plastry marynowanych buraków rozłożyć na talerzu
  • Twarożek nałożyć na burakach
  • Buraki należy wybrać wielkości piłeczki tenisowej, takie są najsmaczniejsze
  • Wrzucić do miski/garnka z zimną wodą na 15 min
  • Wyszorować szczoteczką lub czystą gąbką do naczyń
  • Wylać wodę i piasek, operację powtórzyć, przepłukać; jak już nie będzie piasku to można odlać wodę
  • Każdego buraka osobno owinąć folią aluminiową
  • Położyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 1-2 godz.
  • Po około półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem, jeśli wchodzi lekko to są upieczone, jeśli jest opór to jeszcze z pół godziny należy piec
  • Upieczone buraki wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
  • Odwinąć buraki z folii i obrać ze skórki
  • Orzechy nerkowca wsypać do miski, zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana
  • Buraki obrać i pokroić w plastry
  • Buraki włożyć do miski, zalać oliwą i octem balsamicznym, lekko posolić i popieprzyć, przykryć folią/pokrywką, włożyć do lodówki na noc
  • Rano nerkowce odcedzić na sitku
  • Nerkowce włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki i zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie lekko posolić
  • Buraki rozłożyć na talerzu i położyć na nie twarożek

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie twarożków. Klikając serduszko dodasz je do swojej prywatnej książki kucharskiej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (świeży) (250 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…

WIĘCEJ >