fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Przygotowanie

  • Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie
  • Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem
  • Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko posolić i popieprzyć
  • Plastry marynowanych buraków rozłożyć na talerzu
  • Twarożek nałożyć na burakach
  • Buraki należy wybrać wielkości piłeczki tenisowej, takie są najsmaczniejsze
  • Wrzucić do miski/garnka z zimną wodą na 15 min
  • Wyszorować szczoteczką lub czystą gąbką do naczyń
  • Wylać wodę i piasek, operację powtórzyć, przepłukać; jak już nie będzie piasku to można odlać wodę
  • Każdego buraka osobno owinąć folią aluminiową
  • Położyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 1-2 godz.
  • Po około półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem, jeśli wchodzi lekko to są upieczone, jeśli jest opór to jeszcze z pół godziny należy piec
  • Upieczone buraki wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
  • Odwinąć buraki z folii i obrać ze skórki
  • Orzechy nerkowca wsypać do miski, zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana
  • Buraki obrać i pokroić w plastry
  • Buraki włożyć do miski, zalać oliwą i octem balsamicznym, lekko posolić i popieprzyć, przykryć folią/pokrywką, włożyć do lodówki na noc
  • Rano nerkowce odcedzić na sitku
  • Nerkowce włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki i zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie lekko posolić
  • Buraki rozłożyć na talerzu i położyć na nie twarożek

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje na przyrządzenie twarożków. Klikając serduszko dodasz je do swojej prywatnej książki kucharskiej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (świeży) (250 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Woda po ogórkach kiszonych (15 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >