fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Przygotowanie

  • Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie
  • Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem
  • Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko posolić i popieprzyć
  • Plastry marynowanych buraków rozłożyć na talerzu
  • Twarożek nałożyć na burakach
  • Buraki należy wybrać wielkości piłeczki tenisowej, takie są najsmaczniejsze
  • Wrzucić do miski/garnka z zimną wodą na 15 min
  • Wyszorować szczoteczką lub czystą gąbką do naczyń
  • Wylać wodę i piasek, operację powtórzyć, przepłukać; jak już nie będzie piasku to można odlać wodę
  • Każdego buraka osobno owinąć folią aluminiową
  • Położyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 1-2 godz.
  • Po około półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem, jeśli wchodzi lekko to są upieczone, jeśli jest opór to jeszcze z pół godziny należy piec
  • Upieczone buraki wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
  • Odwinąć buraki z folii i obrać ze skórki
  • Orzechy nerkowca wsypać do miski, zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana
  • Buraki obrać i pokroić w plastry
  • Buraki włożyć do miski, zalać oliwą i octem balsamicznym, lekko posolić i popieprzyć, przykryć folią/pokrywką, włożyć do lodówki na noc
  • Rano nerkowce odcedzić na sitku
  • Nerkowce włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki i zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie lekko posolić
  • Buraki rozłożyć na talerzu i położyć na nie twarożek

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Przepisy na inne twarożki znajdziesz w przepisach powiązanych. Klikając serduszko dodasz je do swojej prywatnej książki kucharskiej.

Uwagi

Potrzebujesz 12 godz. na przygotowanie twarożku i buraków. Należy wybierać buraki o wielkości piłeczki tenisowej – takie są najsmaczniejsze. Orzechy warto moczyć przez całą noc. Złożenie sałatki z gotowych produktów zajmie Ci 5 minut. Można nie dodawać czosnku do twarożku, a zamiast wody z ogórków dać sok wyciśnięty z cytryny. Buraki również można zaprawić cytryną zamiast octem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 szt. upieczonych buraków (ok. 200g)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 mały kieliszek do wódki wody po ogórkach kiszonych (20 ml)
  • ½ ząbka czosnku (ok. 3 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 2 łyżki octu balsamicznego (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolki z bakłażana z twarożkiem z orzechów włoskich

Twarożek: Dzień wcześniej namaczamy orzechy w zimnej wodzie (tylko żeby je zakryło) Na drugi dzień odlewamy tą wodę Dodajemy do orzechów miód, sok wyciśnięty z dwóch cytryn Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem ręcznym lub…

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…

WIĘCEJ >

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…

WIĘCEJ >

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >