fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz1-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Przygotowanie

  • Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie
  • Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem
  • Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko posolić i popieprzyć
  • Plastry marynowanych buraków rozłożyć na talerzu
  • Twarożek nałożyć na burakach
  • Buraki należy wybrać wielkości piłeczki tenisowej, takie są najsmaczniejsze
  • Wrzucić do miski/garnka z zimną wodą na 15 min
  • Wyszorować szczoteczką lub czystą gąbką do naczyń
  • Wylać wodę i piasek, operację powtórzyć, przepłukać; jak już nie będzie piasku to można odlać wodę
  • Każdego buraka osobno owinąć folią aluminiową
  • Położyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 st. C przez około 1-2 godz.
  • Po około półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem, jeśli wchodzi lekko to są upieczone, jeśli jest opór to jeszcze z pół godziny należy piec
  • Upieczone buraki wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
  • Odwinąć buraki z folii i obrać ze skórki
  • Orzechy nerkowca wsypać do miski, zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana
  • Buraki obrać i pokroić w plastry
  • Buraki włożyć do miski, zalać oliwą i octem balsamicznym, lekko posolić i popieprzyć, przykryć folią/pokrywką, włożyć do lodówki na noc
  • Rano nerkowce odcedzić na sitku
  • Nerkowce włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki i zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem, spróbować i ewentualnie lekko posolić
  • Buraki rozłożyć na talerzu i położyć na nie twarożek

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Przepisy na inne twarożki znajdziesz w przepisach powiązanych. Klikając serduszko dodasz je do swojej prywatnej książki kucharskiej.

Uwagi

Potrzebujesz 12 godz. na przygotowanie twarożku i buraków. Należy wybierać buraki o wielkości piłeczki tenisowej – takie są najsmaczniejsze. Orzechy warto moczyć przez całą noc. Złożenie sałatki z gotowych produktów zajmie Ci 5 minut. Można nie dodawać czosnku do twarożku, a zamiast wody z ogórków dać sok wyciśnięty z cytryny. Buraki również można zaprawić cytryną zamiast octem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 szt. upieczonych buraków (ok. 200g)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 mały kieliszek do wódki wody po ogórkach kiszonych (20 ml)
  • ½ ząbka czosnku (ok. 3 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 2 łyżki octu balsamicznego (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…

WIĘCEJ >

Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…

WIĘCEJ >

Jajka w sosie szpinakowym

Jajka gotujemy na półtwardo (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 4 minuty). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą Szpinak podsmażamy na maśle z curry Do szpinaku dolewamy odrobinę wody i…

WIĘCEJ >

Wywar z kurczaka

Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…

WIĘCEJ >