Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce
Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce
Przygotowanie
- Makrelę obrać ze skóry i ości
- Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- Gotować 3 – 5 minut
- Ogórka pokroić w paski
- Pomidorki poprzekrawać na połówki
- Paprykę pokroić w cienkie paseczki
- Mix sałat rozłożyć na talerzu i umieścić na nim pokrojone warzywa
- Dodać ugotowane jajka i obraną rybę
- Polać sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, by zainspirować się przyrządzeniem sałatki z wędzoną makrelą.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Sałata rzymska (105 g)
- Sałata radicchio (105 g)
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Awokado (70 g)
- Makrela wędzona (65 g)
- Ogórek długi (60 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sos vinaigrette (40 g)
- Sałata roszponka (15 g)
- Szpinak (świeży) (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Guacamole z ogórkowymi kanapkami
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy, a następnie przenosimy do miski Paprykę kroimy w drobną kostkę i…
WIĘCEJ >Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…
WIĘCEJ >Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką
wstawić garnek z wodą na gaz topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…
WIĘCEJ >Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…
WIĘCEJ >