Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą
Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą
Przygotowanie
- Makrelę obrać ze skóry i ości
- Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki
- Cykorię przekroić na pół
- Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
- Warzywa lekko solimy i pieprzymy
- Warzywa przekładamy na talerz
- Na warzywa kładziemy obraną makrelę
Rady dietetyka
Możesz użyć również innej ryby wędzonej lub kawałków gotowanego mięsa zamiast ryby.
Smalec gęsi można zastąpić olejem kokosowym.
Autor
Lista składników
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 3 rzodkiewki (ok. 45 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (50 g)
- ½ cykorii (40 g)
- ½ makreli wędzonej (ok. 60 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Comber z królika pieczony z warzywami
Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…
WIĘCEJ >Placuszki bez glutenu, bez jaj
Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…
WIĘCEJ >Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i bananem
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy pół banana
WIĘCEJ >