Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą
Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą
Przygotowanie
- Makrelę obrać ze skóry i ości
- Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki
- Cykorię przekroić na pół
- Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
- Warzywa lekko solimy i pieprzymy
- Warzywa przekładamy na talerz
- Na warzywa kładziemy obraną makrelę
Uwagi
Do sporządzenia tej potrawy możesz użyć dowolnej, wędzonej ryby.
Autor
Lista składników
- Makrela wędzona (100 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Rzodkiewka (45 g)
- Cykoria (40 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…
WIĘCEJ >Sałatka z chorizo
Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika
WIĘCEJ >Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >