fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz26-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Przygotowanie

  • Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu
  • Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą
  • Nakładamy glony na talerze
  • Nakładamy pomidory suszone
  • Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby
  • Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli, pieprzu i oliwy
  • Mieszamy i polewamy sałatki

Rady dietetyka

Wędzonego suma można zastąpić inną wędzoną rybą, np. makrela lub halibut.

Dopasuj składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Sałatkę można podać z grzankami z chleba gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się podpięty powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ opakowania suszonej sałaty morskiej – Ulva spp (ok. 12 g)
  • ½ opakowania suszonego nori (ok. 12 g)
  • ½ opakowania suszonego wakame (ok. 12 g)
  • 150 g wędzonego suma
  • 5 sztuk suszonych pomidorów (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na połówki Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti W garnku…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru

Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki.  Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >