Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem
Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem
Przygotowanie
- Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu
- Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą
- Nakładamy glony na talerze
- Nakładamy pomidory suszone
- Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby
- Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli, pieprzu i oliwy
- Mieszamy i polewamy sałatki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składniki przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Sałatkę można podawać z grzankami z chleba gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się podpięty powyżej.
Autor
Lista składników
- Sum wędzony (100 g)
- Pomidor suszony (60 g)
- Wakame (25 g)
- Cytryna (20 g)
- Ulva (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty
Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…
WIĘCEJ >Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów
Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…
WIĘCEJ >Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków
Pieczeń:· Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…
WIĘCEJ >Lody bananowe
Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia
WIĘCEJ >