fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz26-2-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Przygotowanie

  • Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu
  • Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą
  • Nakładamy glony na talerze
  • Nakładamy pomidory suszone
  • Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby
  • Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli, pieprzu i oliwy
  • Mieszamy i polewamy sałatki

Rady dietetyka

Wędzonego suma można zastąpić inną wędzoną rybą, np. makrela lub halibut.

Dopasuj składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Sałatkę można podać z grzankami z chleba gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się podpięty powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ opakowania suszonej sałaty morskiej – Ulva spp (ok. 12 g)
  • ½ opakowania suszonego nori (ok. 12 g)
  • ½ opakowania suszonego wakame (ok. 12 g)
  • 150 g wędzonego suma
  • 5 sztuk suszonych pomidorów (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >

Burger z jelenia z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…

WIĘCEJ >

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >