fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz26-2-3

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Przygotowanie

  • Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu
  • Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą
  • Nakładamy glony na talerze
  • Nakładamy pomidory suszone
  • Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby
  • Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli, pieprzu i oliwy
  • Mieszamy i polewamy sałatki

Rady dietetyka

Wędzonego suma można zastąpić inną wędzoną rybą, np. makrela lub halibut.

Dopasuj składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Sałatkę można podać z grzankami z chleba gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się podpięty powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ opakowania suszonej sałaty morskiej – Ulva spp (ok. 12 g)
  • ½ opakowania suszonego nori (ok. 12 g)
  • ½ opakowania suszonego wakame (ok. 12 g)
  • 150 g wędzonego suma
  • 5 sztuk suszonych pomidorów (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • ¼ cytryny (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Prosty pasztet

Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C Czosnek obieramy Obieramy mięso z kości Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu Dodajemy majeranek Mieszamy bardzo…

WIĘCEJ >

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…

WIĘCEJ >