Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem
Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem
Przygotowanie
- Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu
- Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą
- Nakładamy glony na talerze
- Nakładamy pomidory suszone
- Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby
- Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli, pieprzu i oliwy
- Mieszamy i polewamy sałatki
Rady dietetyka
Wędzonego suma można zastąpić inną wędzoną rybą, np. makrela lub halibut.
Dopasuj składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
Sałatkę można podać z grzankami z chleba gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajduje się podpięty powyżej.
Autor
Lista składników
- ½ opakowania suszonej sałaty morskiej – Ulva spp (ok. 12 g)
- ½ opakowania suszonego nori (ok. 12 g)
- ½ opakowania suszonego wakame (ok. 12 g)
- 150 g wędzonego suma
- 5 sztuk suszonych pomidorów (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- ¼ cytryny (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa wędzona
Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…
WIĘCEJ >Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >Burger z jelenia z warzywami
Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…
WIĘCEJ >Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >