fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz18-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki pokroić w kostkę
  • Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku
  • Boczek pokroić drobną kostkę
  • Pomidorki poprzekrawać na połówki
  • Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę
  • Pokrojone składniki wrzucić do miski
  • Dodać sos vinaigrette
  • Dodać ocet
  • Zamieszać, spróbować i doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba

Rady dietetyka

Jeśli nie lubisz wędzonego boczku możesz wykorzystać wędzoną szynkę (dobrej jakości).

Sprawdź wszystkie składniki przepisu pod kątem aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej z łososiem – koniecznie zajrzyj do nich.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 ugotowane ziemniaki (ok. 170 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (50 g)
  • 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
  • 5 pomidorów koktajlowych (100 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (10 ml)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa pomidorowa z warzywami

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…

WIĘCEJ >