Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki pokroić w kostkę
- Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku
- Boczek pokroić drobną kostkę
- Pomidorki poprzekrawać na połówki
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę
- Pokrojone składniki wrzucić do miski
- Dodać sos vinaigrette
- Dodać ocet
- Zamieszać, spróbować i doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba
Rady dietetyka
Jeśli nie lubisz wędzonego boczku możesz wykorzystać wędzoną szynkę (dobrej jakości).
Sprawdź wszystkie składniki przepisu pod kątem aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej z łososiem – koniecznie zajrzyj do nich.
Autor
Lista składników
- 2 ugotowane ziemniaki (ok. 170 g)
- 2 garście świeżego szpinaku (50 g)
- 5 plastrów wędzonego boczku (50 g)
- 5 pomidorów koktajlowych (100 g)
- 1 łyżka octu jabłkowego (10 ml)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 łyżki sosu vinaigrette (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym
Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….
WIĘCEJ >Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami
Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy
WIĘCEJ >Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy Kawałki…
WIĘCEJ >