Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem
Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę
- Rukolę umyć i odcedzić na sicie
- Pomidory pokroić na połówki
- Łososia pokroić w paski
- Czosnek obrać i drobno pokroić
- Wszystkie składniki wrzucić do miski
- Dodać sos
- Zamieszać, spróbować i ewentualnie doprawić
Rady dietetyka
Wierzch sałatki można posypać orzechami włoskimi, które stanowią między innymi dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszym artykule „Orzechy – które są dla nas najlepsze i jak je jeść.”
Dopasuj składniki tej potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na przyrządzenie sałatki ziemniaczanej w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 4 ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)
- 5 garści rukoli (100 g)
- 10 pomidorków koktajlowych (200 g)
- 1 porcja wędzonego łososia (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 40 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >Pudding z owocami
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…
WIĘCEJ >Pasta gryczana
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Jajka po japońsku
Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania. Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy zacznie się…
WIĘCEJ >