fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ad044b6-f488-458f-985d-10ab36f178ef-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Przygotowanie

  • Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min
  • Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
  • Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
  • Odcedzone ryby kroimy w kawałki 2-3 cm
  • Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i kładziemy na sicie
  • Dodajemy liście i ziele
  • Sito wstawiamy do zlewu
  • Zagotowujemy wrzątek w czajniku
  • Przelewamy wrzątkiem z czajnika
  • Wkładamy sparzoną cebulę do miski
  • Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy śledzie
  • Lekko pieprzymy
  • Co do soli, to czekamy aż się całość przegryzie i wtedy okaże się , czy potrzeba dosolić 
  • Miskę owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 12 godz.
  • Ziemniaki obrać, wypłukać, lekko osolić i gotować do miękkości)
  • Połączyć śledzie z pokrojonymi ziemniakami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (400 g)
  • Śledź (świeży) (200 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Tęczowa sałatka

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Udka drobiowe gotowane

Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…

WIĘCEJ >