Sałatka ziemniaczano – śledziowa
Sałatka ziemniaczano – śledziowa
Przygotowanie
- Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min
- Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
- Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
- Odcedzone ryby kroimy w kawałki 2-3 cm
- Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i kładziemy na sicie
- Dodajemy liście i ziele
- Sito wstawiamy do zlewu
- Zagotowujemy wrzątek w czajniku
- Przelewamy wrzątkiem z czajnika
- Wkładamy sparzoną cebulę do miski
- Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli
- Zalewamy oliwą
- Dodajemy śledzie
- Lekko pieprzymy
- Co do soli, to czekamy aż się całość przegryzie i wtedy okaże się , czy potrzeba dosolić
- Miskę owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 12 godz.
- Ziemniaki obrać, wypłukać, lekko osolić i gotować do miękkości)
- Połączyć śledzie z pokrojonymi ziemniakami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (400 g)
- Śledź (świeży) (200 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…
WIĘCEJ >Sałatka jesienna z granatem
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…
WIĘCEJ >Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Chłodnik kokosowy
Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…
WIĘCEJ >