fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ad044b6-f488-458f-985d-10ab36f178ef-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Przygotowanie

  • Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min
  • Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
  • Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
  • Odcedzone ryby kroimy w kawałki 2-3 cm
  • Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i kładziemy na sicie
  • Dodajemy liście i ziele
  • Sito wstawiamy do zlewu
  • Zagotowujemy wrzątek w czajniku
  • Przelewamy wrzątkiem z czajnika
  • Wkładamy sparzoną cebulę do miski
  • Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy śledzie
  • Lekko pieprzymy
  • Co do soli, to czekamy aż się całość przegryzie i wtedy okaże się , czy potrzeba dosolić 
  • Miskę owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 12 godz.
  • Ziemniaki obrać, wypłukać, lekko osolić i gotować do miękkości)
  • Połączyć śledzie z pokrojonymi ziemniakami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej indywidualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje na przyrządzenie sałatki ziemniaczanej w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g solonych śledzi – matiasów
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z awokado i żurawiny

W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >