fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ad044b6-f488-458f-985d-10ab36f178ef-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Przygotowanie

  • Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min
  • Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
  • Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
  • Odcedzone ryby kroimy w kawałki 2-3 cm
  • Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i kładziemy na sicie
  • Dodajemy liście i ziele
  • Sito wstawiamy do zlewu
  • Zagotowujemy wrzątek w czajniku
  • Przelewamy wrzątkiem z czajnika
  • Wkładamy sparzoną cebulę do miski
  • Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy śledzie
  • Lekko pieprzymy
  • Co do soli, to czekamy aż się całość przegryzie i wtedy okaże się , czy potrzeba dosolić 
  • Miskę owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 12 godz.
  • Ziemniaki obrać, wypłukać, lekko osolić i gotować do miękkości)
  • Połączyć śledzie z pokrojonymi ziemniakami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (400 g)
  • Śledź (świeży) (200 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Sałatka jesienna z granatem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >