fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ad044b6-f488-458f-985d-10ab36f178ef-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Przygotowanie

  • Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min
  • Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
  • Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
  • Odcedzone ryby kroimy w kawałki 2-3 cm
  • Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce i kładziemy na sicie
  • Dodajemy liście i ziele
  • Sito wstawiamy do zlewu
  • Zagotowujemy wrzątek w czajniku
  • Przelewamy wrzątkiem z czajnika
  • Wkładamy sparzoną cebulę do miski
  • Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli
  • Zalewamy oliwą
  • Dodajemy śledzie
  • Lekko pieprzymy
  • Co do soli, to czekamy aż się całość przegryzie i wtedy okaże się , czy potrzeba dosolić 
  • Miskę owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 12 godz.
  • Ziemniaki obrać, wypłukać, lekko osolić i gotować do miękkości)
  • Połączyć śledzie z pokrojonymi ziemniakami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia sałatki ziemniaczanej.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (400 g)
  • Śledź (świeży) (200 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…

WIĘCEJ >

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…

WIĘCEJ >

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >