fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sardynki z salsą pomidorową

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-14
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sardynki z salsą pomidorową

Przygotowanie

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 2 minuty (na małym ogniu)
  • Dodajemy kapary i dusimy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy przyprawy, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Gotową salsę przenosimy na liście sałaty, na wierzch kładziemy sardynki, a obok kromki chleba

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia sałatki sardynkowej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Sardynka (szprot) w oliwie z oliwek (150 g)
  • Pomidor (100 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (50 g)
  • Chleb gryczany (na drożdżach) (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (15 g)
  • Kapary (10 g)
  • Sok z cytryny (9 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól himalajska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >

Fishburgery

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy Do…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >

Shake kiwi

Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę kokosową Zmiksować przez 30 sekund

WIĘCEJ >