Słoneczna sałatka sardynkowa
Słoneczna sałatka sardynkowa
Przygotowanie
- Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski.
- Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości.
- Na talerz wykładamy sałatę, a na nią zawartość miski.
- Posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem i bazylią.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.
Uwagi
Zamiast sardynek możesz wykorzystać inny rodzaj ryb, np. łososia.
Autor
Lista składników
- 1 puszka sardynek w oliwie z oliwek (80 g)
- 1 surowa marchew (60 g)
- 2 rzodkiewki (30 g)
- 1 łyżka zielonych oliwek (20 g)
- skórka z ½ cytryny i 1 łyżka soku z cytryny (40 g)
- 6 liści sałaty masłowej (30 g)
- Szczypiorek i bazylia do przybrania
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Racuchy gryczane z morelami
Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…
WIĘCEJ >Potrawka z bakłażana
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…
WIĘCEJ >Cukinia zapiekana z boczkiem
Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy
Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…
WIĘCEJ >