fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słoneczna sałatka sardynkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2cf6e63a-6b80-4ce2-873a-37149257c1a6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Słoneczna sałatka sardynkowa

Przygotowanie

  • Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski.
  • Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości.
  • Na talerz wykładamy sałatę, a na nią zawartość miski.
  • Posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem i bazylią.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Uwagi

Zamiast sardynek możesz wykorzystać inny rodzaj ryb, np. łososia.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 puszka sardynek w oliwie z oliwek (80 g)
  • 1 surowa marchew (60 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 1 łyżka zielonych oliwek (20 g)
  • skórka z ½ cytryny i 1 łyżka soku z cytryny (40 g)
  • 6 liści sałaty masłowej (30 g)
  • Szczypiorek i bazylia do przybrania
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…

WIĘCEJ >

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp., Miksujemy 5-8 sekund Wsypujemy do miski Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach,…

WIĘCEJ >