fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słoneczna sałatka sardynkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2cf6e63a-6b80-4ce2-873a-37149257c1a6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Słoneczna sałatka sardynkowa

Przygotowanie

  • Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski.
  • Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości.
  • Na talerz wykładamy sałatę, a na nią zawartość miski.
  • Posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem i bazylią.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Uwagi

Zamiast sardynek możesz wykorzystać inny rodzaj ryb, np. łososia.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 puszka sardynek w oliwie z oliwek (80 g)
  • 1 surowa marchew (60 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 1 łyżka zielonych oliwek (20 g)
  • skórka z ½ cytryny i 1 łyżka soku z cytryny (40 g)
  • 6 liści sałaty masłowej (30 g)
  • Szczypiorek i bazylia do przybrania
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Potrawka z bakłażana

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana kroimy w kostkę, a pomidorki na połowę. Wrzucamy warzywa na patelnię, chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody. Dodajemy mięso, oregano oraz sól i mieszamy. W razie potrzeby,…

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…

WIĘCEJ >