Słoneczna sałatka sardynkowa
Słoneczna sałatka sardynkowa
Przygotowanie
- Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski.
- Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości.
- Na talerz wykładamy sałatę, a na nią zawartość miski.
- Posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem i bazylią.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Sardynka (szprot) w oliwie z oliwek (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Rzodkiewka (30 g)
- Sałata masłowa (30 g)
- Cytryna skórka (25 g)
- Oliwki zielone (24 g)
- Sok z cytryny (6 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Filety z tofu panierowane w orzechach
Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…
WIĘCEJ >Gulasz z cielęciny
Cielęcinę kroimy w kostkę. Obieramy marchewki i kroimy w plastry, pomidora w kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy na nim mięso z warzywami przez kilka minut. Dodajemy przyprawy. Przekładamy zawartość patelni do misy wolnowaru…
WIĘCEJ >Jaja sadzone na smalcu gęsim z rukolą
Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Smażymy do ścięcia białka Dodajemy rukolę
WIĘCEJ >