fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz25-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Purée selerowo-gruszkowe

  • Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją
  • Seler obrać, pokroić w grubą kostkę
  • Gruszkę obrać i pokroić na 4 części
  • Seler i gruszkę włożyć do garnka
  • Lekko posolić
  • Zalać wrzątkiem
  • Przykryć i gotować 25 min na małym ogniu do miękkości
  • Odcedzić wodę na sicie
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
  • Połowę cebuli wrzucamy do garnka z selerem i gruszką i miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Mięso z sosem

  • Comber pokroić w plastry po 180g
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i smażymy na mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy mięso z patelni na deskę
  • Na tą patelnię, na której mieliśmy mięso, wlewamy wino i gotujemy minutę
  • Dolewamy rosół
  • Wrzucamy namoczone śliwki
  • Gotujemy 5 minut
  • Miksujemy sos blenderem
  • Mięso z deski przekładamy na chwilę (minutę) do sosu i gotujemy, żeby chwyciło smak
  • Nakładamy purée, obok mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sarninę możesz wymienić na dowolne rodzaj mięsa. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Dopasuj wszystkie składniki powyższego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zawsze warto mieć większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce, dzięki czemu przygotowanie każdej potrawy zajmuje niewiele czasu (podpięte przepisy w powiązanych).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 180 g combru z sarny
  • ¼ kieliszka czerwonego wina (ok. 40 ml)
  • 5 suszonych, niesiarkowanych śliwek (50 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • ¼ selera w korzeniu (ok. 45 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1,5 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (ok. 25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >

Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty

WIĘCEJ >