fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz25-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Purée selerowo-gruszkowe

  • Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją
  • Seler obrać, pokroić w grubą kostkę
  • Gruszkę obrać i pokroić na 4 części
  • Seler i gruszkę włożyć do garnka
  • Lekko posolić
  • Zalać wrzątkiem
  • Przykryć i gotować 25 min na małym ogniu do miękkości
  • Odcedzić wodę na sicie
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
  • Połowę cebuli wrzucamy do garnka z selerem i gruszką i miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Mięso z sosem

  • Comber pokroić w plastry po 180g
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i smażymy na mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy mięso z patelni na deskę
  • Na tą patelnię, na której mieliśmy mięso, wlewamy wino i gotujemy minutę
  • Dolewamy rosół
  • Wrzucamy namoczone śliwki
  • Gotujemy 5 minut
  • Miksujemy sos blenderem
  • Mięso z deski przekładamy na chwilę (minutę) do sosu i gotujemy, żeby chwyciło smak
  • Nakładamy purée, obok mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Dopasuj wszystkie składniki powyższego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zawsze warto mieć większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce, dzięki czemu przygotowanie każdej potrawy zajmuje niewiele czasu (podpięte przepisy w powiązanych).

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Purée selerowo-gruszkowe

  • Gruszka (65 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Seler korzeń (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sarna w sosie winno-śliwkowym

  • Sarnina comber (180 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Śliwka suszona (50 g)
  • Wino czerwone wytrawne (40 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka

Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >