Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Przygotowanie
Purée selerowo-gruszkowe
- Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją
- Seler obrać, pokroić w grubą kostkę
- Gruszkę obrać i pokroić na 4 części
- Seler i gruszkę włożyć do garnka
- Lekko posolić
- Zalać wrzątkiem
- Przykryć i gotować 25 min na małym ogniu do miękkości
- Odcedzić wodę na sicie
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
- Połowę cebuli wrzucamy do garnka z selerem i gruszką i miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
Mięso z sosem
- Comber pokroić w plastry po 180g
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Kładziemy mięso i smażymy na mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony
- Przekładamy mięso z patelni na deskę
- Na tą patelnię, na której mieliśmy mięso, wlewamy wino i gotujemy minutę
- Dolewamy rosół
- Wrzucamy namoczone śliwki
- Gotujemy 5 minut
- Miksujemy sos blenderem
- Mięso z deski przekładamy na chwilę (minutę) do sosu i gotujemy, żeby chwyciło smak
- Nakładamy purée, obok mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sarninę możesz wymienić na dowolne rodzaj mięsa. Wówczas przepis pozostanie taki sam.
Dopasuj wszystkie składniki powyższego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zawsze warto mieć większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce, dzięki czemu przygotowanie każdej potrawy zajmuje niewiele czasu (podpięte przepisy w powiązanych).
Autor
Lista składników
- 180 g combru z sarny
- ¼ kieliszka czerwonego wina (ok. 40 ml)
- 5 suszonych, niesiarkowanych śliwek (50 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- ¼ selera w korzeniu (ok. 45 g)
- ½ gruszki (65 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1,5 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (ok. 25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…
WIĘCEJ >Komosanka z jogurtem kokosowym i z jagodami
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości około 12 minut Odstawiamy na 10 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym i dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty
WIĘCEJ >