fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz25-3-3

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Przygotowanie

Purée selerowo-gruszkowe

  • Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją
  • Seler obrać, pokroić w grubą kostkę
  • Gruszkę obrać i pokroić na 4 części
  • Seler i gruszkę włożyć do garnka
  • Lekko posolić
  • Zalać wrzątkiem
  • Przykryć i gotować 25 min na małym ogniu do miękkości
  • Odcedzić wodę na sicie
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i smażymy 3 minuty
  • Połowę cebuli wrzucamy do garnka z selerem i gruszką i miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Mięso z sosem

  • Comber pokroić w plastry po 180g
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i smażymy na mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony
  • Przekładamy mięso z patelni na deskę
  • Na tą patelnię, na której mieliśmy mięso, wlewamy wino i gotujemy minutę
  • Dolewamy rosół
  • Wrzucamy namoczone śliwki
  • Gotujemy 5 minut
  • Miksujemy sos blenderem
  • Mięso z deski przekładamy na chwilę (minutę) do sosu i gotujemy, żeby chwyciło smak
  • Nakładamy purée, obok mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sarninę możesz wymienić na dowolne rodzaj mięsa. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Dopasuj wszystkie składniki powyższego przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zawsze warto mieć większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce, dzięki czemu przygotowanie każdej potrawy zajmuje niewiele czasu (podpięte przepisy w powiązanych).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 180 g combru z sarny
  • ¼ kieliszka czerwonego wina (ok. 40 ml)
  • 5 suszonych, niesiarkowanych śliwek (50 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • ¼ selera w korzeniu (ok. 45 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1,5 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (ok. 25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Nadziewane cukinie

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…

WIĘCEJ >