fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-3-1

Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w półplastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
  • Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni
  • Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
  • Formujemy 4 kuleczki i rolujemy je w wałeczki wielkości kciuka
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem, żeby miał wielkość minimum naszej dłoni
  • Lekko solimy i pieprzymy rozbite mięso
  • Na środek każdego rozbitego płata mięsa nakładamy farsz i zawijamy, najpierw brzegi do środka, a potem roladkę jakbyśmy zwijali dywan
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy łyżkę smalcu i szklankę wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 60 min w temp. 170 st. C

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potrawy. Stosując protokół autoimmunologiczny(AIP) nie należy używać pieprzu.

Uwagi

Mięso z kurczaka możesz zastąpić innym mięsem lub większą porcją pieczarek.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 plaster plastry schabu bez kości (140 g)
  • 150 g piersi kurczaka (zmielonej lub innego mięsa mielonego)
  • 50 g pieczarek
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem Zagotowujemy Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem Gotujemy około 15 minut,…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >