Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą
Schab nadziewany drobiem, pieczarkami i cebulą
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w półplastry
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Mięso mielone (zmielony drób) wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni
- Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
- Formujemy 4 kuleczki i rolujemy je w wałeczki wielkości kciuka
- Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem, żeby miał wielkość minimum naszej dłoni
- Lekko solimy i pieprzymy rozbite mięso
- Na środek każdego rozbitego płata mięsa nakładamy farsz i zawijamy, najpierw brzegi do środka, a potem roladkę jakbyśmy zwijali dywan
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy łyżkę smalcu i szklankę wody
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 60 min w temp. 170 st. C
Rady dietetyka
Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potrawy. Stosując protokół autoimmunologiczny(AIP) nie należy używać pieprzu.
Uwagi
Mięso z kurczaka możesz zastąpić innym mięsem lub większą porcją pieczarek.
Autor
Lista składników
- 1 plaster plastry schabu bez kości (140 g)
- 150 g piersi kurczaka (zmielonej lub innego mięsa mielonego)
- 50 g pieczarek
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem
Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne paski, dodajemy do zupy Dodajemy koperek, mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem
WIĘCEJ >Makaron z batatów z sosem brokułowym
Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…
WIĘCEJ >Czernina, czarna polewka
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozpuszczamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min Zalewamy rosołem Wątróbkę i serca kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Śliwki i morele kroimy…
WIĘCEJ >Babka bananowo – cytrynowa
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…
WIĘCEJ >