logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-3-5

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-3-5

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w półplastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
  • Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni
  • Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
  • Formujemy 4 kuleczki i rolujemy je w wałeczki wielkości kciuka
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem, żeby miał wielkość minimum naszej dłoni
  • Lekko solimy i pieprzymy rozbite mięso
  • Na środek każdego rozbitego płata mięsa nakładamy farsz i zawijamy, najpierw brzegi do środka, a potem roladkę jakbyśmy zwijali dywan
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy łyżkę smalcu i szklankę wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 60 min w temp. 170 st. C

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go. Na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu. Mięso z sarny możesz zastąpić każdym innym, które bardziej Ci smakuje lub jest dostępne.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam.

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • plastry schabu bez kości po 140 g każdy
  • 300 g mielonej sarny (z łopatki, karkówki, gulaszowe, możesz również zmienić mięso na inne)
  • 100 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko (…)

WIĘCEJ >

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy (…)

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl