fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz22-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pieczarki kroimy w półplastry
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
  • Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni
  • Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
  • Formujemy 4 kuleczki i rolujemy je w wałeczki wielkości kciuka
  • Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem, żeby miał wielkość minimum naszej dłoni
  • Lekko solimy i pieprzymy rozbite mięso
  • Na środek każdego rozbitego płata mięsa nakładamy farsz i zawijamy, najpierw brzegi do środka, a potem roladkę jakbyśmy zwijali dywan
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy łyżkę smalcu i szklankę wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do piekarnika na 60 min w temp. 170 st. C

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania pozostanie taki sam. Smalec z gęsi możesz zastąpić olejem kokosowym. W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz ciekawe pomysły na przyrządzenie mięsa schabowego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 140 g schabu bez kości
  • 150 g mielonej sarny (z łopatki, karkówki, z gulaszu)
  • 3 pieczarki (60 g)
  • ½ czerwonej cebuli ( 50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…

WIĘCEJ >

Tofu z chilli i orzeszkami

Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >