Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą
Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pieczarki kroimy w półplastry
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni
- Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy
- Formujemy 4 kuleczki i rolujemy je w wałeczki wielkości kciuka
- Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem, żeby miał wielkość minimum naszej dłoni
- Lekko solimy i pieprzymy rozbite mięso
- Na środek każdego rozbitego płata mięsa nakładamy farsz i zawijamy, najpierw brzegi do środka, a potem roladkę jakbyśmy zwijali dywan
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy łyżkę smalcu i szklankę wody
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do piekarnika na 60 min w temp. 170 st. C
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego.
Uwagi
Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania pozostanie taki sam. Smalec z gęsi możesz zastąpić olejem kokosowym. W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz ciekawe pomysły na przyrządzenie mięsa schabowego.
Autor
Lista składników
- 140 g schabu bez kości
- 150 g mielonej sarny (z łopatki, karkówki, z gulaszu)
- 3 pieczarki (60 g)
- ½ czerwonej cebuli ( 50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z sosem bolognese
Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >Pierś z kaczki w sosie cytrynowym
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe
Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…
WIĘCEJ >