fbpx
logo
Szukaj
open close

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6b7edc84-0ff4-42eb-a1ec-2c5c64d60a42-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Przygotowanie

Schab faszerowany:

  • Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę
  • Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy gruszkę, podsmażamy 2 min
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
  • Zestawiamy patelnię z źródła ognia i dajemy chwilę czasu żeby lekko przestygło
  • Następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Rozbijamy każdy plaster schabu tłuczkiem do mięsa żeby uzyskać płaski płat (kilku milimetrowy), lekko solimy i pieprzymy
  • Na środek dajemy ¼ farszu z wątróbki
  • Zawijamy brzegi mięsa i zwijamy jak dywan
  • Układamy gotowe roladki w naczyniu żaroodpornym
  • Obieramy drugą cebulę i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2-3 min
  • Dodajemy rodzynki i wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Gotujemy 3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
  • Zalewamy mięso w naczyniu, przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 45 min

Puree z batatów:

  • W czasie, gdy mięso jest w piekarniku, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia schabu faszerowanego.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Schab faszerowany

  • Wieprzowina schab (surowy) (280 g)
  • Indyk wątróbka (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Rodzynki (15 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée z batatów

  • Batat (460 g)
  • Cebula (105 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >

Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois

Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę” Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami

Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…

WIĘCEJ >