fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6b7edc84-0ff4-42eb-a1ec-2c5c64d60a42-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Przygotowanie

Schab faszerowany:

  • Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę
  • Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy gruszkę, podsmażamy 2 min
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
  • Zestawiamy patelnię z źródła ognia i dajemy chwilę czasu żeby lekko przestygło
  • Następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Rozbijamy każdy plaster schabu tłuczkiem do mięsa żeby uzyskać płaski płat (kilku milimetrowy), lekko solimy i pieprzymy
  • Na środek dajemy ¼ farszu z wątróbki
  • Zawijamy brzegi mięsa i zwijamy jak dywan
  • Układamy gotowe roladki w naczyniu żaroodpornym
  • Obieramy drugą cebulę i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2-3 min
  • Dodajemy rodzynki i wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Gotujemy 3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
  • Zalewamy mięso w naczyniu, przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 45 min

Puree z batatów:

  • W czasie, gdy mięso jest w piekarniku, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia schabu faszerowanego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Schab faszerowany

  • Wieprzowina schab (280 g)
  • Indyk wątróbka (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Rodzynki (15 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Purée z batatów

  • Batat (460 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…

WIĘCEJ >

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…

WIĘCEJ >

Ananas

Ananasa obrać i pokroić w kostkę

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >