fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6b7edc84-0ff4-42eb-a1ec-2c5c64d60a42-1

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Przygotowanie

Schab faszerowany:

  • Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę
  • Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min
  • Dodajemy gruszkę, podsmażamy 2 min
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
  • Zestawiamy patelnię z źródła ognia i dajemy chwilę czasu żeby lekko przestygło
  • Następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Rozbijamy każdy plaster schabu tłuczkiem do mięsa żeby uzyskać płaski płat (kilku milimetrowy), lekko solimy i pieprzymy
  • Na środek dajemy ¼ farszu z wątróbki
  • Zawijamy brzegi mięsa i zwijamy jak dywan
  • Układamy gotowe roladki w naczyniu żaroodpornym
  • Obieramy drugą cebulę i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2-3 min
  • Dodajemy rodzynki i wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Gotujemy 3 min
  • Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
  • Zalewamy mięso w naczyniu, przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 45 min

Puree z batatów:

  • W czasie, gdy mięso jest w piekarniku, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
  • 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę przez 2 min
  • Dodajemy ugotowane bataty
  • Miksujemy blenderem przez min 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi pomysłami na przyrządzenie faszerowanego schabu w równie smaczny sposób – oznacz serduszkiem ulubioną potrawę i dodaj do ulubionych.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu (każdy po 140 g)
  • 200 g wątróbki drobiowej (kacza/z kurczaka/ z indycza)
  • ½ gruszki (65 g)
  • ½ garści rodzynek (15 g)
  • 2 średniej wielkości bataty (ok. 500 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z awokado z serem kozim

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…

WIĘCEJ >

Chłodnik czereśniowy

Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >

Klopsiki wołowe bez mąki

Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…

WIĘCEJ >