Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów
Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów
Przygotowanie
Schab faszerowany:
- Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę
- Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min
- Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min
- Dodajemy gruszkę, podsmażamy 2 min
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
- Zestawiamy patelnię z źródła ognia i dajemy chwilę czasu żeby lekko przestygło
- Następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Rozbijamy każdy plaster schabu tłuczkiem do mięsa żeby uzyskać płaski płat (kilku milimetrowy), lekko solimy i pieprzymy
- Na środek dajemy ¼ farszu z wątróbki
- Zawijamy brzegi mięsa i zwijamy jak dywan
- Układamy gotowe roladki w naczyniu żaroodpornym
- Obieramy drugą cebulę i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2-3 min
- Dodajemy rodzynki i wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Gotujemy 3 min
- Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
- Zalewamy mięso w naczyniu, przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 45 min
Puree z batatów:
- W czasie, gdy mięso jest w piekarniku, obieramy bataty i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie
- 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w małym garnuszku 1 łyżkę tłuszczu
- Smażymy cebulę przez 2 min
- Dodajemy ugotowane bataty
- Miksujemy blenderem przez min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi pomysłami na przyrządzenie faszerowanego schabu w równie smaczny sposób – oznacz serduszkiem ulubioną potrawę i dodaj do ulubionych.
Autor
Lista składników
- 2 plastry schabu (każdy po 140 g)
- 200 g wątróbki drobiowej (kacza/z kurczaka/ z indycza)
- ½ gruszki (65 g)
- ½ garści rodzynek (15 g)
- 2 średniej wielkości bataty (ok. 500 g)
- 2 cebule (200 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…
WIĘCEJ >Krupnik gryczany
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…
WIĘCEJ >Szaszłyki z kiełbasą
Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około 20 minut.
WIĘCEJ >Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową
Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…
WIĘCEJ >