Sos „cezar”
Sos „cezar”
Przygotowanie
- Do blendera kielichowego dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
- Dorzucamy czosnek
- Dajemy szczyptę soli i pieprzu
- Miksujemy blenderem jakieś 1 – 2 min
- Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
- Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
- Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
- Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz nietolerancji.
Uwagi
Sos „Cezar” można podać z sałatką znajdującą się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
- ½ cytryny (40 g)
- ½ puszki anchois (25 g)
- 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
- 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowe mleko kokosowe
Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa biała
Komosę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >Czarny hummus
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >Pesto z buraków
Buraki kroimy na małe kawałki, czosnek siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraki, pestki, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i sokiem z…
WIĘCEJ >