fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75e25bd5-fee0-4238-9f65-78e2fe595433-1

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Przygotowanie

  • Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok
  • Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pokrojone warzywa, lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 3-4 min
  • Siekamy miętę, dodajemy do warzyw, przykrywamy pokrywką
  • Dusimy na małym ogniu 2-3 min
  • Na talerzu rozkładamy plastry buraka
  • Nakładamy warzywa
  • Polewamy sosem 

Rady dietetyka

Sprawdź każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Przepis na sos „Cezar” znajduje się w powiązanych propozycjach powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 ugotowany burak (120 g)
  • 1 kalarepa (165 g)
  • ⅓ selera w korzeniu (ok. 60 g)
  • ½ kopru włoskiego (250 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 gałązki mięty (ok. 5 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
  • 3 łyżki sosu cezar (30 ml)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem

Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >