Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar
Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar
Przygotowanie
- Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok
- Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrojone warzywa, lekko solimy i pieprzymy
- Podsmażamy 3-4 min
- Siekamy miętę, dodajemy do warzyw, przykrywamy pokrywką
- Dusimy na małym ogniu 2-3 min
- Na talerzu rozkładamy plastry buraka
- Nakładamy warzywa
- Polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Przepis na sos „Cezar” znajduje się w powiązanych propozycjach powyżej.
Autor
Lista składników
- 1 ugotowany burak (120 g)
- 1 kalarepa (165 g)
- ⅓ selera w korzeniu (ok. 60 g)
- ½ kopru włoskiego (250 g)
- ½ marchewki (30 g)
- 2 gałązki mięty (ok. 5 g)
- 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
- 3 łyżki sosu cezar (30 ml)
- 2 łyżki oleju kokosowego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chipsy z plantana
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…
WIĘCEJ >Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Chleb ziemniaczany
Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…
WIĘCEJ >Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >