fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46a8d9f4-ca5d-499a-bb44-9793eef0a96b

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy grzyby
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy pół szklanki ziemnej wody z kranu
  • Gotujemy 10 min na małym ogniu
  • Ziemniaka wrzucamy do bulionu i miksujemy blenderem
  • Zmiksowane dolewamy do grzybów
  • Gotujemy 5 min na małym ogniu
  • Dodajemy makaron z kalarepy i wyłączamy gaz
  • Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu można dopasować do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli nie mamy narzędzia do przyrządzania makaronu z warzyw – używamy noża. Kroimy warzywo w plastry, a plastry w cienkie paski przypominające „makaron”.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kalarepa (165 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 100 g podgrzybków
  • 100 g borowików
  • ½ szklanki bulionu jarskiego (125 ml)
  • 1 mały, ugotowany ziemniak (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Pieczony, ziołowy boczek

Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Kokojabłotka

Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto    Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…

WIĘCEJ >