Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Przygotowanie
- Kapustę siekamy na bardzo cienkie paski, przekładamy do dużej miski i posypujemy solą
- W tym czasie siekamy bardzo drobno pietruszkę morele morele kroimy w kostkę
- Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy
- W szklance mieszamy składniki sosu i dodajemy do miski z kapustą
- Przy pomocy rąk dokładnie wszystko ugniatamy tak, aby sok z kapusty połączył się z przygotowanym sosem
- Na koniec z granatu wyjmujemy pestki, dodajemy je do sałatki i delikatnie mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Możesz przyrządzić także inne, równie smaczne surówki, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- ½ główki czerwonej kapusty (750 g)
- ½ granatu (ok. 50 g)
- 1 pęczek natki pietruszki (40 g)
- 6 suszonych niesiarkowanych moreli (60 g)
- Sól kłodawska (2 g)
Składniki na sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
- 1 łyżka syropu z agawy (10 g)
- 2 łyżki soku z cytryny (12 ml)
- ½ łyżeczki mielonego kuminu (2 g)
- 1 szczypta cynamonu (1 g)
- 1 szczypta chili (1 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą
Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…
WIĘCEJ >Mini ratatuj (ratatouille)
Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >Paprykarz szczeciński z chlebem
Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…
WIĘCEJ >Chleb migdałowy z lnem
Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…
WIĘCEJ >