Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim
Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim
Przygotowanie
- Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min
- Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster)
- Układamy w naczyniu żaroodpornym
- Kroimy ser lub kruszymy i kładziemy na zawiniętych szparagach
- Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Szparagi możesz również usmażyć na boczku lub zapiec w szynce parmeńskiej (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 1 pęczek zielonych szparagów (380 g)
- ½ cytryny (40 g)
- 4 plastry sera koziego (100 g)
- 10 – 12 plastrów wędzonego boczku (100-120 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bulion jarski
Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Babeczki z suszonymi pomidorami
Pomidory moczymy przez kilka minut, a następnie drobno kroimy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Pokrojone pomidory zalewamy wrzątkiem W tym czasie mieszamy wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki lub blendera Dodajemy namoczone pomidory (odsączone…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >