fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc5821c69-653e-4457-9b0c-73567155a6fa-1

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Przygotowanie

  • Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski
  • Paprykę pokroić w centymetrowe paski
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Na talerzu rozkładamy szynkę
  • Na środku układamy podsmażone warzywa
  • Dekorujemy oregano

Rady dietetyka

Kierując się kupnem wędlin oraz mięs, sprawdzaj ich skład, by był jak najkrótszy oraz żeby zawierał jak najmniejszą ilość konserwantów.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Wędzoną szynkę możesz zjeść z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g wędzonej szynki
  • 2 plastry cukinii zielonej (20 g)
  • ⅓ marchewki (20 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 gałązki świeżego oregano (24 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta drobiowa

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i boczek Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy…

WIĘCEJ >