fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc5821c69-653e-4457-9b0c-73567155a6fa-1

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Przygotowanie

  • Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski
  • Paprykę pokroić w centymetrowe paski
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min
  • Lekko posolić i popieprzyć
  • Na talerzu rozkładamy szynkę
  • Na środku układamy podsmażone warzywa
  • Dekorujemy oregano

Rady dietetyka

Kierując się kupnem wędlin oraz mięs, sprawdzaj ich skład, by był jak najkrótszy oraz żeby zawierał jak najmniejszą ilość konserwantów.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Wędzoną szynkę możesz zjeść z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g wędzonej szynki
  • 2 plastry cukinii zielonej (20 g)
  • ⅓ marchewki (20 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 gałązki świeżego oregano (24 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy Kawałki…

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…

WIĘCEJ >

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

wstawić garnek z wodą na gaz   topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę  cebulę obrać i pokroić w plasterki plaster…

WIĘCEJ >